Вестниците пишат ...

Няколко са основните теми, които обединяват ежедневната централна преса днес:

Вестниците пишат ...

„МОНИТОР"
Оценките в БГ училищата завишени
Четворката у нас е равна на тройка в Европа. Това показва сравнението между нашата скала за оценяване на изпитите след седми клас, съпоставена с европейската. Според световните стандарти минималният процент за оценка "три" е 50 на сто, а у нас той е едва 18 на сто. Седмокласниците, изкарали 50 точки на изпита, пък получават оценка 4. В някои страни таванът за "среден" дори стига 60, 70%. Спрямо това приравняване пък петицата у нас е равна на тройка по света.

„24 ЧАСА"
Само 5 шестици по български на изпитите за гимназии
Математическите училища показват най-добри резултати
Анализът на образователното министерство показа
Служител на АЕЦ премазал майката и бебето на „Тракия"
Оцелялото в катастрофата дете е все още в Университетска болница в Пловдив в добро състояние

„КЛАСА"
„Булгаргаз" иска природният газ да поскъпне с над 15% от 1 юли
Получаваме 11,1% отстъпка от "Газпром", но след 15 ноември т.г., съобщи енергийният министър Делян Добрев

„РЕПУБЛИКА"
Донев и Павлов обвинени за пране на пари
Вкарват ги в следствието днес
За пране на пари ще бъдат обвинени днес от прокуратурата Любомир Павлов и Огнян Донев -собственици на пресгрупата. която издава вестниците .Труд" и ..24 часа", научи РЕПУБЛИКА.
Скопие: Борисов няма думата
Никола Груевски отговори на българския премиер
Отговор чрез македонските медии за изказването си, че не е съгласен да има географско понятие в името на западната ни съседка, получи премиерът Борисов от своя колега Никола Груевски.

„ВСЕКИ ДЕН"
Огнян Донев и Любомир Павлов
Прокуратурата ще повдигне обвинения на Любомир Павлов и Огнян Донев за пране на пари, съобщи БНР. Чорбаджиите на вестниците .,24 часа" и „Труд" са проверявани за пране на пари

„ТЕЛЕГРАФ"
Павлов и Донев на съд за пране на пари
Скандалните бизнесмени Любомир Павлов и Огнян Донев ще отговарят пред Темида за пране на пари и документна измама. Българските собственици на „Медийна група България холдинг", издаваща „24 часа" и „Труд", са получили призовки да се явят днес в Националната следствена служба, където ще им бъдат повдигнати двете обвинения, съобщи БГНЕС.

„НОВИНАР"
КАТ ни следи с нови електронни очи
Автоматизираните системи моментално засичат нарушителите
42 нови автоматизирани системи ще бдят за спазването на правилата за движение по пътищата. Системите ще бъдат монтирани в автомат да отчитат скоростта и ще регистрират други нарушения на пътя. Шофьорите няма да бъдат санкционирани, а ще се издава и електромобилни и 24 стационарни системи за контрол на скоростта. С новото оборудване от началото на годината са констатирани над 102 000 нарушения на правилата за движение.


 

„СЕГА"
Седем пъти повече двойкаджии на миниматурите по математика
Най-лоши са резултатите в Добрич, Силистра и Разград
Броят на седмокласниците, които не успяват да покрият минимума от знания на миниматурите по български език и литература и по математика, драматично се увеличава спрямо предходните години. Това показват резултатите на националните тестове, които вчера бяха представени от министерството на образованието.

"СТАНДАРТ"
Волейболът отива на кино
Отборът се разпада преди олимпиадата
Мисия Лондон стана невъзможна за националния отбор по волейбол. В неделя вечер той се класира за олимпиадата, а в понеделник се разпадна. Типично по български. Тръгна си треньорът Радо Стойчев, последва го играчът отбор Матей Казийски. Нищо чудно на плажа да останат Цецо Соколов и Андрей Жеков. Както е тръгнало, в Лондон ще трябва да се събличат Любо Ганев и шефът на федерацията Данчо Лазаров.
Хапчета за мускули убиха младеж
Хапчета и инжекции за мускули убиха 26-годишен мъж. Той издъхна в клиниката по токсикология на Военна болница във Варна с интоксикация от анаболи. Те поразили сърцето му. Освен това предизвикали тромби в белия дроб и краката му.

"ТРУД"
Само прокурор ще ни подслушва по избори
До две седмици ГЕРБ ще внесе поправка в Наказателния кодекс за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по време на предизборните кампании. Това съобщи в интервю пред „Труд" председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова.
Издирват 500 българи по цял свят