Условно наказание получи бизнесмен от Добрич за ДДС измама

Условно наказание 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 500 лв. получи 48-годишният Веселин В. М. от Добрич, с подписаното между него и Окръжна прокуратура – Добрич споразумение за решаване на делото срещу него в досъдебното производство.

Условно наказание получи бизнесмен от Добрич за ДДС измама
Днес Окръжен съд – Добрич одобри споразумението. С него той се признава за виновен в това, че в периода 01.05.2008 г. до 31.05.2008 г. в гр. Добрич, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери – 5 503,81 лв. До приключване на досъдебното производство необявеното и неплатено ДДС е внесено в бюджета заедно с лихвите.

Държавното обвинение е установило, че като частен земеделски производител Веселин произвеждал царевица и слънчоглед и по счетоводни данни към 30.04.2008 г. той трябвало да има в наличност като краткотрайни материални активи от собствено производство и закупен слънчоглед. На 22.05.2008 г. служители на ТД на НАП – Добрич са извършили инвентаризация в зърнобазата, където би трябвало да се съхранява стоката и констатирали липса на общо 184 т. слънчоглед. Това обстоятелство следвало да бъде отразено в подадена справка-декларация за месец май 2008 г. и да се плати ползваният данъчен кредит в размер на 5 503,81 лв.

В хода на разследването било установено, че това количество слънчоглед не било внесено за съхранение в зърнобазата и в хода на ревизионното производство подсъдимият бил представил неистински документи – договор и анекс към договор за съхранение на 184 т слънчоглед, пътни листи, пътно-прехвърлителни разписки, които са били изготвени под негово давление с цел доказване наличността на въпросното зърно.

Веселин има средно образование, не е семеен, работи като управител на дружество.

Съдът взе предвид, че дължимото данъчно задължение е изплатено изцяло заедно с лихвите и прецени, че споразумението може да бъде одобрено. То има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване и протест.