Пушим на инат; Галеви си прибрали 100 хиляди лева гаранция от държавата

Водещите заглавия в съботните издания на някои национални ежедневници

Пушим на инат; Галеви си прибрали 100 хиляди лева гаранция от държавата
Забрана.

„Стандарт":

Пушим на инат

За българина най-сладък е забраненият плод. Доказа го и ветото за пушене. В първия ден от влизането му в сила цяла България димеше като комин, установи проверка на "Стандарт". Собствениците на заведения свалиха панорамните прозорци и подвижните покриви. Така клиентите могат да пушат, защото са на открито, обявиха кръчмарите. Ученици пък димяха в междучасията, надявайки се инспекторите да одрусат директора им. Глобените обаче се брояха на пръсти, а пратените да проверяват кършеха пръсти пред вратите на кафенетата. Депутатите не останаха по-назад и демонстративно палеха цигара след цигара на жълтите павета. Дори най-заклетите политически врагове спретнаха партия на пушачите. Единствено вицепремиерът Симеон Дянков като Дон Кихот обяви лична война на българите, които саботират забраната.

Конференция.

„24 Часа":

Бойко Борисов разговаря за Дунав мост 2 и Шенген с румънския си колега

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес със своя румънски колега Виктор Понта в Букурещ, където ще се проведе международна конференция „Предизвикателствата и възможностите за бъдещия бюджет на Европейския съюз - Приятелите на кохезионната политика", съобщиха от Правителствената информационна служба.
По време на разговора бе обсъдено финализирането на подготовката за пускане в експлоатация на Дунав мост 2 и присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.
„Винаги можете да разчитате на участието на България в инициативи като провеждането на днешния форум", отбеляза Борисов. По време на срещата бе акцентирано върху отличните икономически отношения между двете държави.

Галеви.

„Труд":

Галеви си прибрали 100 хиляди лева гаранция от държавата

Гаранцията на т. нар. братя Галеви, която е в размер на 50 хиляди за всеки от тях, не са прибрани от държавата. "Стоте хиляди лева, които се смяташе до сега, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на братя Галеви, на практика са им върнати". Това съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на правителственото заседание в сряда. Думите й са публикувани в стенограмата от заседанието на Министерски съвет.
"До този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хиляди лева за всеки от тях", обяснява Ковачева. През декември 2010 обаче година по искане на защитниците на братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка, която е най-леката мярка за неотклонение.
 
Таки.

„Новинар":

Закопчаха четирима от бандата на Таки

Служители на ГДБОП арестуваха четирима души, участвали в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от Христофорос Аманатидис-Таки. Самият Таки бе задържан на 22 май.
При спецоперация в Бургас е закопчан 29-годишният Кирчо Руския, организирал наркотрафика в барове на територията на Слънчев бряг и в столицата. В София са задържани други трима души. 35-годишният Куката е заемал високо ниво в йерархията на групата, а негов връстник е отговарял за съхранението на дрогата.

По-евтино.

„Дума":

До 40% поевтинява разговорът по GSM

Мобилните услуги на дребно ще поевтинеят до 40% след намаляването на цените на едро. Това обяви вчера шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.
Намаляването на цените на едро за българските граждани в мобилни и фиксирани мрежи ще стане поетапно. От 1 юли от 13 ст. цената на разговорите на едро ще падне на 5,5 стотинки на минута, което е повече от двойно намаление, а от 1 януари 2013 г. тя ще стане 4,6 ст. и това е цената при силен трафик.
Цената на едро за фиксираните мрежи също ще бъде намалена на няколко стъпки. Първата стъпка е на 1 юли, когато цената ще се намали от 1,05 стотинки до 0,9 стотинки на минута. При второто намаление цената трябва да стигне 0,85 стотинки за минута. Намаляването на цените на едро се очаква да доведе до понижение на цените на дребно с 25 до 40 процента, обясни Божков.