Добрич почита паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Община Добрич и ОУ „Христо Ботев” организират общоградско поклонение на 1 юни от 11.30 часа пред паметника на героя в училището. Поклонението е в навечерието на 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Добрич почита паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Идеята на организаторите е в церемонията  да се включат ученици и млади хора от повече учебни заведения в града.


 

Почит към загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отдадена и от участниците и публиката на фолклорния танцов празник-събор «Танцувайте с нас», който се организира от Община град Добрич, Представителен танцов ансамбъл «Добротица» и клуб «Пъстър хоровод». Фолкорният събор ще се проведе на 2 юни от 10.00 до 14.00 часа в Летния театър и е под патронажа на кмета Детелина Николова.

 

На 2 юни е организиран и велопоход «По бойната алея на славата, безсмъртието и признателността». Началото на велопохода е 10.00 ч. на 2 юни на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война.  Маршрутът е: 11.00 ч. – с. Ген. Колево, където ще бъдат положени цветя пред паметника на ген. Иван Колев, 11.40 ч. – гр. Генерал Тошево, където ще бъдат поставени венци и цветя пред паметника на ген. Тошев и 14.00ч. – с. Пчеларово с поднасяне на цветя пред паметника пред казашкото гробче.

 

На 2 юни точно в 12.00 часа вой на сирените ще оповести в цялата страна едноминутно мълчание в памет на всички, загинали за свободата и независимостта на България.

Община Добрич призовава: Нека на 2 юни всеки от нас поднесе стрък цвете на паметниците и на паметните плочи в нашия град, за да се преклоним заедно пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, загинали в национално-освободителните борби срещу османското владичество, в Сръбско-българската, в Първата и във Втората балканска война, в борбата за национално обединение и за освобождението на Южна Добруджа от румънското владичество, в Първата и Втората световна война.