Вестниците пишат ... Само 11% от обещанията на ГЕРБ са изпълнени

Посредникът между Гриша Ганчев и шефа на НАП се колебал седмица дали да говори. Търсят сред 6-има къртицата на Брендо...

Вестниците пишат ...  Само 11% от обещанията на ГЕРБ са изпълнени

24 часа

Посредникът между Гриша Ганчев и шефа на НАП се колебал седмица дали да говори


Свидетелят, "издал" Гриша Ганчев пред шефа на НАП Красимир Стефанов, е разпитван пред съдия за заканата за убийство, научи "24 часа".
Посредникът вероятно е участвал в екипа, който е правил ревизия на "Литекс" преди избухването на т.нар захарна афера. Разследващи обаче отказваха да назоват точната му длъжност. Те нито потвърдиха, нито отричаха, че е инспектор.
Според спецпрокуратурата заплахата била отправена няколко дни след ареста на сина на Ганчев Данаил и още петима за укриване на 200 000 лв. данъци през февруари-март 2012 г.
Инспекторът отишъл при директора на НАП обаче едва седем дни по-късно и му предал думите на Ганчев: "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва."
Заради тези реплики във вторник на шефа на "Литекс" бе повдигнато обвинение за закана за убийство. Той се сдоби и с още едно обвинение за това, че бил ръководител на организирана група за данъчни престъпления

Търсят сред 6-има къртицата на Брендо
 
Софийската градска прокуратура образува следствено дело за изтичане на информация за планирани арести на кокаинови крале, сред които и на Евелин Банев-Брендо.
Заподозрените са между 4-ма и 6-ма, сред тях има висши полицаи и магистрати, заяви пред "24 часа" източник от Съдебната палата. Делото засега ще се води срещу неизвестен извършител, виновен за теча.
Прокуратурата реагирала веднага след като във вторник вечерта МВР  пратило материали от италианските власти и документи, намерени при претърсване на колата на Брендо. В папката не се споменавало име на къртица или помагач. Неофициално обаче в Съдебната палата вече знаели имената на заподозрените, тъй като списъкът на участниците в международната среща за наркотрафика, в която преди 4 г. участвали полицаи от Италия, Испания, Хърватия и България, бил ясен.

Труд

Танов гони митничарите от Свиленград

17% от митничарите в Свиленград са корумпирани, а други 40% смятат вземането на рушвет за нормално и биха прикрили свой колега. Потресаващите резултати лъснаха след психотест за лоялност, на който са били подложени всички 270 служители на бюрото, обяви шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който вчера бе в Свиленград.
Заради подкупността на служителите Танов ще поиска от министър Симеон Дянков да се разформирова цялото митническо бюро в Свиленград. Така склонните към корупция митничари щели да бъдат извадени от системата чрез съкращения или преобразуване на дирекции и отдели. Сложната маневра е заради Закона за държавния служител, който не позволява провалът на психотест да бъде повод за уволнение. Идеята на Танов е служители от митниците в Бургас и Пловдив да поемат задълженията на "непригодните" си колеги от Свиленград.

БСП издърпа микрофона на ГЕРБ

Червената депутатка Мая Манолова е най-приказливата в парламента, като по продължителност изявленията се равняват на общите изказвания на трима души от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Това показва справка, изготвена за "Труд" от администрацията на Народнто събрание. Данните са за периода от 1 януари 2012 г. до 31 март 2012 г.
Те показват, че Манолова е прекарала на трибуната точно 5 часа и осем секунди. Престоят пред микрофона е колкото сбора от изказванията на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и най-приказливите му заместници - Искра Фидосова и Димитър Главчев. Тримата общо са говорили малко повече - 5 ч и 25 мин.
Велчев има 38 мин на трибуната, Фидосова - 3 часа, а Главчев - 1 час и 47 минути.
Манолова се е изказвала общо 87 пъти. Всичките избраници от управляващата партия са се качвали на трибуната 788 пъти.

Стандарт

Гришата издаден от дясната си ръка

Пак доверен човек "сготвил" Гриша Ганчев и по второто обвинение - за отправена заплаха срещу директора на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. "Ще го изкормя тоя твоя човек червенобузест! Ще му разпоря корема рано или късно! Това трябва да ти е ясно!", гласяла репликата, изречена по телефона малко преди 13 ч на 11 май пред техен общ познат. Бизнесменът избухнал само ден след ареста на сина си Данаил, който е сред управителите на фирмата "Литекс комерс". В заканата дори не е споменато името на Красимир Стефанов. Според Наказателния кодекс, за да бъде квалифицирана като заплаха за убийство, репликата трябва да е отправена лично към заплашваното лице. "Ако това беше единственото обвинение срещу Ганчев, то щеше да е в подсъдно на Софийския районен съд. Дори и там подобна квалификация за заплаха трудно ще издържи", коментираха вчера юристи пред "Стандарт".

Първият етаж поскъпва

Първият етаж става предпочитан от купувачите на имоти. Това разкриха за "Стандарт" брокери след трусовете край Перник. Преди бедствието партерните жилища се купуваха последни и на по-ниска цена, увериха те. Сега обаче новодомците, изплашени от люлеещата се земя, търсят апартаменти, които да им позволят бързо да се изнесат от дома в случай на бедствие. Според търговците на имоти се повтаря тенденцията от голямото земетресение във Вранча през 1977 г. Тогава също имаше бум в търсенето на жилища на ниските етажи и на къщи, припомниха и по-възрастни хора. Единственият минус на тези жилища е, че трябва да се обезопасят, за да се предпазите от крадци. Затова и преди бяха нежелани, но сега страхът от бедствието е по-голям от притеснението за евентуален обир, обясниха брокери.

Монитор

Шуробаджанащина гони младите от работа

Шуробаджанащината и неравните условия за труд са сред основните пречки пред намирането на работа сред младежите. ,,Любимците на шефа", които работят малко, а получават много, отчайват студентите. Това е един от главните изводи от конференцията за кариерното развитие сред учениците, проведена вчера. ,,Младите могат да са спокойни, че в големите фирми шуробаджанащина няма", каза Светлозар Петров, шеф на водеща компания за намиране на работа у нас..

Бебе проплака по време на земетресението в Перник

Перничани минаха на успокоителни след новия трус, който разтърси миньорския град във вторник сутринта. Точно в 10,23 часа сеизмолозите регистрирали земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер. Минути след труса разтрепераните служителите от всички офиси в града били евакуирани и струпани на площада, около Съдебната палата, както и в парка и в центъра на Перник. Там се оказало, че повечето от тях имали нужда от успокоителни..


 

Барозу открива метрото през август

Шефът на Европейската комисия Жозе Барозу се очаква да пристигне у нас в края на август, за да открие втория метродиаметър и да се запознае с хода на археологическите разкопки в района на ЦУМ. Това съобщиха вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов по време на инспекцията на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика".
 
Сега

ЕК: България се проваля с реформите в три ключови сфери

На прага на последната година от мандата правителството получи незадоволителна оценка на програмата си за реформи от Европейската комисия. В официален доклад, разпространен вчера, комисията отправи остри критики за липсата на резултати в три ключови сфери - пазар на труда, образование, енергетика. Страната ни получава похвала за намаляването на бюджетния дефицит, но дори и постигната фискална стабилност се определя като рискова на фона на нерешените структурни проблеми.
В оценката си Европейската комисия стъпва на отправените миналата година 7 препоръки към правителството за предприемане на мерки в проблемни области, от които зависят дългосрочните перспективи пред страната. Страната ни е изпълнила напълно само една от препоръките - за намаляване на дефицита. Всички останали са изпълнени частично и голяма част от проблемите остават същите, както и миналата година, изтъкват от Еврокомисията.

Дума

Само 11% от обещанията на ГЕРБ са изпълнени


ГЕРБ са изпълнили едва 11% от дадените 541 обещания през последните 1000 дни. Това сочи статистика, представена от фондация "14 януари", която чрез сайта Politikat.net от 2010 г. проследява през медиите какви публични обещания дават управляващите и какво се случва след това. В процес на изпълнение са 30 на сто от обещанията на министрите, а 60% са неизпълнени. Основните теми, по които властимащите се упражняват в даването на обещания, са пътно строителство и магистрали (85), данъци (42), еврофондове (21), метро (8), пенсионно осигуряване (7) и шистов газ (4).
Като първенец по неспазване на обещанията си се нареди Бойко Борисов. Той е дал 228 обещания. От тях категорично изпълнени са 27, частично изпълнени са 9, неизпълнени са 27. Всички останали са "в движение". Сред неизпълнените обещания сайтът регистрира уверенията на Борисов до края на юни да бъде променена конституцията в частта за Пакта за финансова стабилност..