Мащабни инспекции по морето от 4 агенции накуп

120 проверки е извършила добричката инспекция по труда за настоящия месец. Констатирани са 467 нарушения, съставени са 40 акта. Постъпили са 23 жалби за забавени заплати. Около 70 000 лева са изплатени този месец, след намесата на инспекторите.

Мащабни инспекции по морето от 4 агенции накуп

Продължават усилено съвместните проверки с НАП в две направления: забавени и неизплатени възнаграждения и полагане на труд на непълно работно време.


 

На 28 май в Балчик са извършени съвместни проверки с участието на инспектори от няколко агенции: НАП, КЗП, БАБХ, ИТ. Такава мащабна инспекция се прави за първи път, с идеята тази практика да продължи, като тези планови проверки да се извършват максимално стегнато, организирано и без губене на време на бизнеса. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов.

 

Три обекта са били проверени – две заведения и един хотел. Нарушенията за инспекцията по труда са незначителни: една камериерка, наета на половин работен ден, а трудеща се 8 часа, непълноти в графика и липса на инструкции за безопасност в кухнята, и на рецепцията.

В областта на селското стопанство проверяващите са констатирали трима души без трудови договори и технически неизправни машини и приспособления.