Непълнолетната трудова младеж расте

Увеличава се броят на исканията на непълнолетни за сезонна работа. До момента са издадени 19 разрешения, като част от младежите започват работа веднага.

Непълнолетната трудова младеж расте

От инспекцията припомнят, че изискват график на учебните часове на подрастващите, с който да удостоверят, че работата не пречи на обучението им. Най-голям потребител на младежките услуги е „Албена“ АД – над 200 юноши намират работа там, предимно като пикола, аниматори, сервитьори и продавачи. Само едно от исканията засега не е свързано с туризма – девойка е поискала разрешение да работи в шивашка фирма, като помощник на майка си.


 

Добричката инспекция по труда е белязала бум в разрешителните за работа на непълнолетни преди 2008 година, достигайки до 900, припомни Младен Мартинов -  директор на ведомството. Оттогава е регистриран спад. Миналата година одобрените искания на младежи да се трудят са били около 300. Работодателите са основно в сферата на туризма, които наемат децата на трудови договори и спазват изискванията за работно време и специалните условия за непълнолетните.