624 свободни работни места към днешна дата в Бюрото по труда

През месец април търсенето на работна сила в бюрата по труда се увеличава и е предимно на първичния пазар в сезонните дейности. Специалистите бележат лек спад на безработицата - от 11,3% през март на 10,3% през април. Очакванията са през май да падне с още един пункт.

624 свободни работни места към днешна дата в Бюрото по труда

От заявените 1231 работни места, 580 са в туризма и 141 в селското стопанство. Заявки са постъпили и от транспорта и сладирането (171), търговията (91), преработващата промишленост (68), строителството (37). През април на работа са устроени 1087 безработни от Добричка област, с 389 лица повече спрямо предходния месец. Нарастването е в резултат на по-големия брой започнали работа на първичния пазар, където е осигурена заетост на 1013 безработни, с 373 повече от март.

 

Към днешна дата , Дирекция ”Бюро по труда” - Добрич разполага с общо 624  свободни работни места, като 442 от тях са в сферата на туризма. Деветнадесет от позициите са за специалисти с висше образование – търсят се 12 лекари, един лаборант /агроном/, двама капитани и двама помощник капитани вътрешни водни пътища, офис сътрудник с немски език и старши учител /ПНУП/. За специалисти със средно образование – трета квалификационна степен се търсят автомонтьор, технолог и бригадир в шевното производство, специалист хладилна техника, счетоводител и касиер-счетоводител. От работническите професии традиционно най-търсени са  работници в шивашкото и обувното производство, водопроводчици, работници в строителството, оксиженист, комбайнер и др.

 

Продължава и търсенето на кадри в сферата на туризма - КК „Златни пясъци” търсят рехабилитатори, маникюристи, фризьори, готвачи, бармани– общо за 20 позиции. КК”Албена” към момента са обявили 294 места за продавачи, работник плаж, сладкари, сервитьори, бармани, администратори, спасители, озеленители и др. Обявените места от  Обзор са 25 – за бармани, готвачи и сервитьори. В Балчик се търсят готвачи, бармани, сервитьори, кухненски работници  и др. за общо 32 позиции. В Кранево се търсят също работници за обезпечаване на сезона - 18 места, като позициите са аналогични. В комплексите Русалка, Елените, Св Влас и Несебър могат да намерят своята реализация около 83 лица, притежаващи опит като готвачи, сервитьори, работници в кухня, спасители и др.

 

За град София продължава търсенето на мл. инженери – сървърно обслужване, организатор работа с клиенти /английски и холандски език/ и специалист, контрол по приходи /английски и френски език/.