Втора смъртна злополука в Добрич, инспекторите по труда - в акция

Смъртна злополука с 43-годишен служител на Булсатком става на втори май. Тя е втората от началото на годината. Мъжът е паднал от стълба, от не повече от 3 метра, но фатално.

Втора смъртна злополука в Добрич, инспекторите по труда - в акция

Заедно със свой колега получава назначение за интернет-инсталация в село Победа и при качването си на стълбата, разпъната на 5,5 метра, подпряна на бетонов стълб, губи равновесие, пада, получава тежка черепно-мозъчна травма и загива на място.


 

При оглед е установено, че стълбата е стандартна, изправна, поставена е правилно и стабилно, без следи от приплъзване или накланяне по бетоновата колона, но пострадалият работник не е използвал предпазните средства, които са били в служебната кола. Имало е каска, позициониращ колан и въже. В момента техникът се е качвал, за да види дали има видимост към предавателя, разположен на водонапорна кула, не е имал инструменти за работа, защото не е извършвал такава.

 

Издадени са предписания на работодателя, защото не е изготвена инструкция за работа със стълба, да осигури обувки с устойчиви ходила. Съставен е акт за административно нарушение на работодателя, че не е осигурил ефективен контрол и още един – за липсата на подходящо работно облекло и специфично обучение на тези, които работят – в случая двамата мъже са монтажници, а нямат такава подготовка за работа на височина, за използване на лични предпазни средства. Наказателното постановление все още не е издадено, но санкцията ще бъде близо до максималната – 15 000 лева.  

 

Инспекцията по труда в Добрич стартира акция от проверки на кабелните оператори, дали е удачно да използват стълба при работа, защото тя е предназначена за опиране на стена, на стабилна основа, а не всеки терен позволява това.  По-удачно е да се ползват вишки и подемници, заяви Младен Мартинов. Той посочи и друг пример, за щастие завършил комично. Доставчик на кабелна телевизия в Добрич прави оптична връзка между два блока, срещу сградата на ДЗИ. Пред новопостроения обект са издигнати два нови осветителни стълба, високи около 6 метра. Техникът решава да ги използва, като усуче кабела в тях за по-голяма устойчивост. Подпира стълбата на единия от пилоните и се качва… осветителното тяло поддава и се накланя, работникът успява да отскочи. Стълбът повлича други кабели и следващото осветително тяло. Техникът е невредим, за разлика от автомобилите, паркирани наоколо.