Вестниците: заплахи, трус, цени, Сирия

Водещите обединяващи теми за ежедневниците, представени в някои от тях

Вестниците: заплахи, трус, цени, Сирия
Заплахи.

„Новинар":

Гриша Ганчев заплашвал с убийство шефа на НАП

Специализираната прокуратура привлече като обвиняем Гриша Данаилов Ганчев, става ясно от сайта на прокуратурата.
Повдигнати са му две обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като обвиняеми общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Трус.

„Труд":

Земетресение с около 4 по Рихтер пак ни разлюля

Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:23 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Епицентърът е на около 20 км. в югозападно от София.
Усетено на територията на област Перник и област София.
Няма данни за жертви и нанесени материални щети.
Земетресението с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:23 часа, уточниха от пресцентъра на МВР. Епицентърът е на около 20 км. в югозападно от София.
Системата за предупреждение за по-силно земетресение бе тествана днес при станалото земетресение в Перник, каза пред журналисти в Пазарджик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Цени.

„Дума":

От 1 юли токът поскъпва с 10%, парното поевтинява

Токът за битовите потребители да поскъпне средно с около 10%, предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в доклад, публикуван на интернет страницата на комисията.
Предложенията ще бъдат разгледани на 1 юни 2012 г. За дружеството ЕВН скокът на енергията за дневна тарифа ще бъде 9,54%, а на нощната - 10,59, за Е.ОН цената на дневната енергия ще скочи с 9,90%, а на нощната - с 10,58%, а за ЧЕЗ повишението е съответно - 9,94 и 10,36%. Така средното повишение на цената на тока според ДКЕВР трябва да бъде 10,23 на сто за клиентите на ЕВН, 10,26 на сто - за клиентите на Е.ОН и 10,16 на сто за клиентите на ЧЕЗ.
В енергийния микс, формиращ цената на тока за крайния потребител, главно се повишава добавката за зелена енергия със 132, 53%, заради големия брой новоприсъединени мощности, се посочва в доклада.
Цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" остава непроменена, енергията от ТЕЦ "Марица изток 2" поскъпва с 2%, електроенергията от ТЕЦ "Бобов дол" поскъпва с 34 на сто, ТЕЦ "Марица изток 3" - с 26,39%, ТЕЦ Варна - 10,75%.

Сирия.

„24 Часа":

Външно: Сирийският посланик да напусне България

Временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София Салах Сукар ще бъде уведомен днес с нота от МВнР, че трябва да напусне България в следващите 72 часа. Това съобщиха от външното ни министерство.
Решението е взето като отговор на зверското убийство в Хула на повече от 100 души, извършено от режима в Дамаск, и продължаващото насилие срещу цивилни граждани в арабската държава.
Заедно с временно управляващия, страната ни ще трябва да напуснат и други двама дипломати от посолството.
В същото време се предвижда дипломатическият ни персонал от посолството ни в Дамаск да се оттегли и неговата дейност в сирийската столица да бъде преустановена.