500 лева глоба за собственик на куче, ухапало човек

Това предвижда новата наредба за отглеждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените четириноги, приета днес от Общински съвет - Добрич

500 лева глоба за собственик на куче, ухапало човек

Само 32 кучета са регистрирани до момента в общинската данъчна служба за настоящата година. Приходите от таксите възлизат на 620 лева. През 2011 година регистрираните в Добрич кучета са били 75, а средствата от такси - близо 1340 лева. За притежание на куче се заплаща годишно по 20 лева, с изключение на породите бултериер и питбул, за които данъкът е 100 лева. В новата наредба сумите се запазват.


 

От налога са освободени кучета на хора с увреждания, служебни, ловни, кастрирани, използвани за опитни цели и от БЧК, както и четириноги с микрочипове. Собственикът на куче подава декларация в дирекция "Местни данъци и такси" в тримесечен срок от придобиването на любимеца.

 

На стопанина на куче, ухапало животно се налага глоба от 200 лева, а ако ухапаният е човек - 500 лева, гласи още наредбата. За агресивните улични кучета - плаща общината. През миналата няма постъпили жалби, но през настоящата съдът е определил обезщетение от 1350 лева на жена, ухапана от бездомен пес.

 

Наредбата ще влезе в сила след един месец.