Не се очаква скок в цената на хляба според производители от Добруджа

Не се очаква поскъпване на хляба на този етап в Добричка област, заяви за AGRO.BG Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите.

Не се очаква скок в цената на хляба според производители от Добруджа
През последните месеци не е имало драстична промяна в цената на брашното, което се търгува на нива от 700 до 740 лв. Не се отчита и нараснало потребление на хлебни изделия, а по-скоро обратното – спад с около 10%, коментира още хлебарят. В същото време конкуренцията сред производителите е голяма. В Добричка област са регистрирани около 60 фирми-производителки на хляб и сладкарски изделия, но броят им постоянно се променя. Някои от фурните не издържат на условията и сами се отказват, на тяхно място се създават нови фирми. Към момента в Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите членуват 36 фирми-производителки, обобщи Тошко Няголов. Това са малки и средни предприятия.

В търговската мрежа един самун хляб от 700 грама се продава на 0,90–1,00 лв. Не липсват обаче и цени от порядъка на 65 стотинки. Според хлебопроизводителя подобна цена е нереална. Калкулациите за себестойността на един хляб включват данъци, осигуровки, системи за качество, инвестиции, труд и на практика е невъзможно да се слезе до 60–70 стотинки. По думите на хлебаря фирмите, произвеждащи изделия на такива цени, работят в сивия сектор.