Карпов открива турнира по шахмат в Албена

Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов ще направи първия ход на международния турнир по шахмат в Албена с награден фонд 40 000 евро. Официалният старт на състезанието е на 24 май от 16 часа.

Карпов открива турнира по шахмат в Албена
Партиите от надпреварата, която се провежда за четвърти път, ще се състоят в спортна зала „Албена”, намираща се до хотел „Добруджа”. Заявка за участие са направили над 250 участници. Черно-белите фигури в родния ни курорт ще местят едни от най-добрите шахматисти на Русия, Китай, България, Индия, Турция, Грузия, Молдова, Грузия и др. държави. В турнира ще се включи и миналогодишният победител Иван Чепаринов, а призовите места и големите парични награди ще преследват близо 50 гросмайстори.
 
Гарантираният награден фонд е обвързан с броя на участниците, като до момента той е 28 000 евро. Победителят ще си тръгне с премия от над 4000 евро. По време на състезанието ще се състоят общо три турнира – Оупън, до 16 г. и до 12-годишна възраст.
 
Анатолий Евгениевич Карпов пристига в Албена по покана на сектор „Спорт” в курортния комплекс и руската фирма „Мир спорт 21 век”. Днес руснакът навършва 51 години. Той е 12-ият световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г.