Сливи за смет или за книгите и дрехите „втора употреба“

Възмутени читатели алармираха за инициативата на магазин „Мания“ да продава дрехи втора употреба с 30% отстъпка срещу дарение на книга. Според тях е кощунство и подигравка класиците на българската литература да стават разменна монета за парцалки, особено в навечерието на 24 май.

Сливи за смет или за книгите и дрехите „втора употреба“

На място установихме, че веригата магазини провежда акция в цялата страна, като дарените книги ще бъдат предоставени в местни библиотеки. В тази връзка е осъществен контакт с Народно читалище „Йордан Йовков“, където ще отидат книгите, дарени от добричлии, съобщи управителят на магазина Веселина Петрова. 

 

p5220064_600


Вярно, че асоциацията книги – дрехи „втора ръка“ е необичайна и на първо четене твърде неприятна, но като цяло инициативата на търговската верига е добра. Все пак, те предлагат това, с което разполагат. Ако бяха зарзаватчии, щяха да продават краставици с бонус. Признавам, че и аз реагирах спонтанно негативно в началото.

 

p5220062_600


Но си спомних разговор с приятел, който има специално, култово отношение към книгите. Беше откраднал от библиотека томче за мен. Естествено, го порицах люто за стореното. Но той отвърна: „Виж колко пъти е била заемана тази книга за 10 години от библиотеката – нито веднъж! Не мислиш ли, че вместо на прашасалия от самота рафт ще й бъде по-добре в твоите ръце?!“


И беше прав: непрекъснато препрочитам любимите стихове, книгата „оживя“ в ръцете и на много приятели и познати.


Ако е прочетена книга вече за някого, то за другиго е предстоящо изживяване. Същият мъдър приятел казва: "Чете ли еди-коя си книга?" Той ме е изпреварил с години в четенето и отговарям полузасрамено: "Не." „Завиждам ти!“, отвръща той. „Защо?!“ – „Защото ти предстои да я прочетеш…“


Това е. За книгите и дрехите. „Втора употреба“.  

 

p5220059_600