Вестниците днес пишат ...

Трусовете в Перник може да продължат още седмица, Плевнелиев договори от САЩ норвежки газ за България, ГЕРБ и БСП се спазариха в Кюстендил...

Вестниците днес пишат ...
Земетресението в Перник е водещата тема на вестниците в сряда.

Най-силният трус от 84 г. насам - минимум щети, максимум паника" - се казва в заглавие на в. „Сега".
„Часовникът на Минната дирекция в Перник, построен през 1932 г., спря в 3:05 часа.
Най-силното земетресение на територията на България от 1928 г., което разтресе столицата и Перник в 2.58 ч. през нощта във вторник, се размина с минимум щети, макар и доста паника. Земята се люля със сила 5.8 по скалата на Рихтер, епицентърът беше на 24 км от столицата, посока Перник, на 10 км дълбочина. Последваха над 20 по-слаби, но все пак осезаеми труса, най-силните от които бяха в 4.30 ч. с магнитуд 4.4 по Рихтер и в 5.15 ч. - 3.8. От 1928 г., когато са двете апокалиптични земетресения - в Чирпан с магнитуд 6.8 и в Пловдив - със 7, на територията на страната не е имало по-силен трус. А през 1917 г. тежки разрушения на София са нанесени от трус с 5.2 по Рихтер, но с по-висок интензитет, тъй като епицентърът е бил в самата столица и по-плитко.
Земетресението не взе жертви, но от 3.10 ч. до сутринта през "Пирогов" бяха минали над 60 души с оплаквания, свързани с труса - наранявания от стъкла и от паднали предмети, както и вдигнали кръвно от стреса. Само четирима са настанени в травматологията, съобщиха от института за спешна помощ. Материалните щети се изразяват основно в напукани стени, пропаднали покриви и комини, смачкани коли от тухли.
Най-тежки са щетите в общините Радомир и Перник. В Рударци беше съобщено за една напълно срутена къща, но хората успели да се измъкнат навреме. В Перник бедствено положение затвори училища, детски градини, магазини, обществени сгради. Над 80% от 400-те жилищни сгради в село Витановци, община Перник, са пострадали от земния трус, твърди кметът на селото Първан Симов, цитиран от "Фокус". Част от хората ще прекарат нощта в кметството, осигурени са и палатки. Страхът на хората е, че домовете им ще се наводнят от очакваните дъждове, тъй като са с повредени покриви.
Част от Радомир остана без вода заради спукана от земетресението тръба, а в останалата част тя е негодна за пиене. От БЧК намериха спешно два камиона минерална вода и я занесоха на място. От червения кръст осигуриха и психолог, за да работи с уплашените хора.
Доста объркана беше информацията за щетите в София..." - пише всекидневникът.

413 жилищни блокове и къщи в София са напукани, 13 детски градини и училища са с паднали мазилки и напукани стени. В Перник 50% от комините на сградите са изпадали. Всички стари тухлени постройки в града са с различна степен на разрушение. Радомир остана без ток и вода.
Стотици хиляди жители на трите града са в шок и паника, а десетки потърсиха спешна медицинска помощ заради нервни и сърдечни кризи.
Това са последиците от тежкото земетресение, което разлюля в 2,58 ч сутринта Софийска област. За щастие жертви няма.
То бе с магнитуд невиждан от десетилетия по нашите ширини - 5,8 по скалата на Рихтер на 10 км дълбочина. Епицентърът му бе между Перник и Рударци, на 25 км от София. До днес следобед учените регистрираха още 100 вторични труса...
Дори и вековната Боянска църква край София поддаде и по стените се появиха пукнатини. Министърът на културата Вежди Рашидов нареди спешен оглед на всички паметници на културата. Кубето на църквата "Св. Иван Рилски" в Перник също е напукано..." - съобщава в. „Труд"

В. „Стандарт" цитира мнение на геолози, според които сме „извадили голям късмет":
„Екип на Геоложкия институт при БАН, ръководен от доцент Александър Радулов, посети мястото на епицентъра на земетресението.
Мястото е локализирано и учените са установили, че е имало само частично разместване на разлома, така че всички ние снощи сме имали късмет, каза доцент Александър Радулов.
Този разлом е направил разместване около 20-30 см и земетресението се окачествява като слабо. Това обаче не означава, че другите разломи наоколо не могат да се раздвижат, казват още геолозите.
Сградите, построени преди 1987 година, издържаха изпитанието и показаха, че имат добра степен на носимост, заяви пред "Хоризонт" арх. Влади Калинов, директор на дирекция "Контрол по строителството" в столичната община. По думите на архитект Калинов, всъщност дотогава изискванията за сеизмична устойчивост на сградите са оразмерявани масово за издържливост до 7-ма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник:
Самото време е доказало, че те всъщност имат всякаква носима способност. Въпросът е, че не са проверявани на по-висока степен на земетръс. Но въпреки всичко, ето, времето ги провери. Шеста степен издържат сградите, масово са в добро състояние. Сгради, които са строени преди 87-ма, преди 78-ма и така.
След 1987-ма правилата за устойчивост на строителните конструкции са завишени до издържливост при 9-та степен, а правилата за проектиране на сгради в земетръсни райони изискват много повече степени на контрол, посочи арх. Калинов:..
Земетресението е достатъчно силно, за да имаме някакъв резултат за въздействие върху конструкцията и в същото време достатъчно слабо, за да не разруши конструкцията, ако тя не е в добро състояние. Сега можем да проверим състоянието на всички носещи елементи по конструкцията и да преценим дали сградата ни е добра или не и да предприемем незабавно необходимите действия.
Всъщност искам да кажа, че сега е моментът да започнем да изготвяме техническите паспорти на сградите, за да можем да сме сигурни в какво състояние са."

Затихва ли земетресението или идва по-силно до 2 седмици?" - пита в. „24 часа".
„До 2 седмици е възможно да удари по-силен трус, ако се сбъдне най-песимистичният сценарий, каза сеизмологът проф. Бойко Рангелов.
Според благоприятния вариант, който за учения е по-вероятен, земята постепенно ще се кротне.
Каквото било - било, земетресението бързо затихва, обясни пък шефът на департамент "Сеизмология" в геофизичния институт на БАН доц. Емил Ботев." - продължава всекидневникът.

В. „Дневник" обръща поглед към ролята на социалните мрежи за успокояване на първоначалната паника от земетресението:
"Първите реакции и въпроси след земетресението тази нощ действително се появиха първо в Twitter и Facebook. В следващите часове до съмване социалните мрежи се превърнаха в някакъв тип терапевтична среда, в която чрез споделяне и дори шеги много хора се освобождаваха от първоначалния стрес и приемаха по-леко вторичните трусове...
"Много социална нощ", както я определи потребител във Facebook...
Откритото изразяване на притеснения, страх, чудене-какво-да-се-прави и въпроси за повече информация започна още в 3 часа - в секундите след първия и най-силен трус от поредицата. Ако се съди по активността в интернет, вместо да изскочат навън, много българи, събудени от разлюляването, са седнали пред компютрите си. Други са повишили използването на мобилните телефони и интернет. И докато сеизмологичните институти отчитаха степените по Рихтер, в мрежата по нивото на емоциите и възклицанията също можеха да се следят вторичните трусове, между които идваше успокояването с най-важното съобщение, че жертви и сериозни разрушения няма никъде ("Господ е българин")...
Първоначалната вълна на уплах и паника бързо премина в шеги и закачки. Фактът, че най-сериозното за последните години земетресение е с епицентър около Перник, рециклира част от шегите, свързани с града и символите му и създаде нови. Често се "чуваше" и твърдението, че след като толкова време София се е подигравала на Перник, сега той й го връща..."

Всекидневниците продължават да следят и посещението на президента Плевнелиев в САЩ.

В. „Дневник" помества публикация за участието на президента  в срещата та НАТО:
България ще дава 500 000 долара на година за възстановяването на Афганистан след 2014 година, стана ясно на приключилата днес среща на върха в НАТО. Общо Алиансът ще даде за страната 4.1 млрд. долара. Афганистан също ще участва със собствена вноска.
"Семейството на над 50 държави, които участват в Афганистан след 2014 г., ще промени мисията, тя ще бъде мисия в подкрепа, мисия за обучение и мисия за трениране на афганистанските сили за сигурност", каза президентът Росен Плевнелиев. След 2014 година България ще присъства в страната само със съветници, която няма да подготвят войници и да участват в бойни действие.
Македонски журналисти запитаха Плевнелиев каква е позицията на страната ни за членството на Македония в НАТО. "България има много категорична и ясна позиция - приемаме всички, които показват с думите си и делата си, че споделят общите европейски ценности и ценностите на НАТО. Ние пожелаваме успех на всички, но по делата ще съдим. Пожелаваме успех, действайте здраво, чакаме ви, зависи от вас", каза държавният глава.
Според Плевнелиев вероятно след 2 години, на следващия форум на НАТО, ще се коментира темата с приемането на нови държави.
Чувствам се много утвърден и щастлив от това, че световните лидери признават огромното постижение на България за 10 години да намали драматично своя дълг от 75% на 16%, каза още президентът"

Плевнелиев договорил от САЩ и норвежки газ за България" - съобщава в. „Сега".
"Чувствам се много утвърден и щастлив от това, че световните лидери признават огромното постижение на България за 10 години да намали драматично своя дълг от 75% на 16%, каза пред журналисти снощи след срещата на върха на НАТО президентът Росен Плевнелиев.
„Това е важно, защото България дългосрочно е дала заявката да бъде една много стабилна държава, а инвестициите на тази планета от тук нататък ще се случват в дългосрочно стабилни държави. Всичко зависи от нас - трябва бързичко да си оправим бизнес-климата, трябва да бъдем много активни във външната политика и трябва да си подобрим системата на правораздаване", добави Плевнелив, цитиран от "Фокус".
Той съобщи, че е имал изключително интензивни контакти, освен официалните двустранни срещи, с президента на Турция, президента на Грузия, с премиерите на Норвегия, на Холандия. С турския президент е била уговорен голям бизнесфорум в Турция. „Двете страни виждат много голяма перспектива в задълбочаването на икономическите отношения. Посочих колко е важно Турция да подкрепи началото на изграждането на интерконектора, който да свърже България с турската газопреносна мрежа", каза президентът.
„Поканих министър-председателя на Норвегия за включване на норвежки компании във вече стартиралата концесия за добив на газ в Черноморското крайбрежие. Норвежки газ стига до Румъния. Повдигнах въпроса и помолих да потърсим начин как този газ да може да стигне и до България. България ще изгражда интерконектор и с Румъния", посочи още Плевнелиев.
С президента на Грузия обсъжданите теми били диверсификация, бързите връзки София - Бургас, както и грузинските пристанища, които са предпоставка за връзките с Азербайджан, а "защо не и с Китай", каза държавният глава. "България навсякъде в момента е символ на едно ново лице, нов подход, постигнала е нещо, което другите в бъдеще ще постигат, зависи само от нас да надградим това, което имаме като потенциал." - пише всекидневникът.

В. „Стандарт" също помества публикация за посещението на държавния глава в САЩ:.
Журналистът Гиър Хънтър от "Детройт Таймс" подари на президента Росен Плевнелиев тениска с името на Барак Обама върху нея. Спортната фланелка е с номер 44, на което българският държавен глава реагира с усмивка, защото 4 е любимото му число.
На въпрос на македонската телевизия дали по време на срещата му с турския президент Абдула Гюл е повдигната темата за подкрепата на Турция за гръцкото вето срещу членството на Македония в НАТО, Плевнелиев се прояви като истински дипломат: "Пожелавам ви успех и ви чакаме, потрудете се добре." Темата с разширяването обаче не беше фокус на срещата на върха в Чикаго и затова този въпрос не е обсъждан, обясни той."

Вестниците в сряда съобщават и за сговор между ГЕРБ и БСП в Кюстендил.

ГЕРБ, БСП, хората на Христо Ковачки от ЛИДЕР и на Яне Янев от РЗС се събраха в коалиция и заедно избраха за председател на новия общински съвет в Кюстендил Стоян Стоилов. Стоилов е главен инженер на фирма за електроизграждане в Кюстендил. Представител е на партия ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки, който е подсъдим за укриване на данъци в размер на 16 781 960 лв. от ДДС през 4 свои фирми.
За Стоилов гласуваха 19 съветници. Васил Иванов от коалиция "Кюстендил" получи 17 гласа на балотаж между двамата.
Дясната коалиция на кмета Петър Паунов спечели преди седмица изборите в града. Втора остана БСП, ГЕРБ и ЛИДЕР взеха по четири мандата, а РЗС - 3.
Първоначално кандидатите за председател бяха 4-ма - Стоян Стоилов, Иван Каракашки от БСП, Атанас Кирилов от ГЕРБ и Васил Иванов от коалиция "Кюстендил".
Във вота за избор на председател участваха всичките 37 съветници, но действителните бюлетини бяха 36." - пише „24 часа".

В. „Труд" също отделя място на темата:
Според източници на "Труд" за човека на кмета е гласувал и един от четиримата съветници на ГЕРБ. Това обаче не обяснява факта, че най-върлите противници в национален мащаб са обединени в Кюстендил срещу дясната управляваща коалиция.
"Това е алогична коалиция, ако се имат предвид изявленията на соцлидера Сергей Станишев на конгреса на БСП, че няма да имат диалог с ГЕРБ, или на премиера Бойко Борисов, че БСП купи вота в Кюстендил", коментираха вчера тукашни активисти.
"Бойко Борисов би трябвало да попилее местните ГЕРБ-ери, че са в съюз с БСП", отбеляза в кулоарите доц. Тодор Кузманов, преподавател в Габровския университет, кюстендилски съветник от десницата.
За кюстендилци е ясно, че в минипарламента им е създадено безпрецедентно откъм политическа логика мнозинство "антиПаунов". Така ГЕРБ, които се сринаха на извънредния вот на 13 май, продължават битката си срещу градоначалника, която водят и в съда, след като внесоха жалба за касиране на изборите, спечелени убедително от дясната кметска коалиция.
Червените също са набрали доста на кмета - за това, че ги свързва с бивши висаджии и т. н. "Вотът на ЛИДЕР е корпоративен, корпоративен е и изборът на председател на съвета. Погледнете къде има влияние Христо Ковачки и ЛИДЕР - в Бобов дол например, сега и в Кюстендил правят опити", представи конфигурацията в съвета лидерът на ДСБ в Кюстендил Иван Пипонов. А кюстендилци очакват драматични заседания - на принципа Паунов срещу останалите."