Легенда на Добруджа и българския хандбал прави бенефис на финала

Въпреки контузиите Светослав Божков ще стисне зъби и ще помогне на отбора си в битката за златните медали. Днес ХК Добруджа играе контрола в Добрич с румънци.

Легенда на Добруджа и българския хандбал прави бенефис на финала

svetliobojkovПоследния си официален мач планира да изиграе в края на тази седмица опитното ляво крило. Заради травми Светослав Божков почти не влизаше в игра през последните 2 години, а помагаше във воденето на мачовете.

 

Хандбалистът на Добруджа тренира пълноценно и ще изиграе на пълни обороти в познатия си блясък неделния мач от Супер финала срещу Шумен.

 

В събота и неделя (26 и 27 май) от 18.00 часа Добруджа приема Шумен в спор за титлата в мъжката Национална хандбална лига. След първите два мача в Шумен резултатът е равен - 1:1 победи. Добричлии се готвят да затворят серията още в неделя с помощта на добричката публика, която отново ще превърне зала "Русалка" във врящ котел за гостите. Новият шампион ще бъде отборът, който пръв достигне до 3 победи.

 

Светослав Божков е роден през 1976 година, юноша на ХК Добруджа, бивш национал на България. Той бе водещ играч в най-силните години на варненския Локомотив, с който е многократен шампион на страната, носител на купата и участник в евротурнирите.

 

Сега пред Божков се открива златен шанс да сбъдне мечтата си и да се сбогува с играта като шампион с родния си клуб.

 

Със завръщането на лявото крило в Добруджа през есента на 2008 година започна най-славната страница в историята на хандбалния клуб на Добрич. От тогава насам жълто-зелените са неизменен участник на двата вътрешни финала, като два пъти спечелиха Купата на България.

 

Божков бе и в основата на големия пробив в Европа - достигането до 1/8-финал в Челъндж къп през сезон 2008/2009 г. Той заби 14 гола при славните победи над литовския "Драгунас" и сръбския "Пролетер". Общо за Добруджа в евротурните е вкарал 21 гола.

 

От скоро Светльо Божков е треньор в школата на ХК "Добруджа". За кратък период той изведе 15, 17 и 19-годишните юноши до множество титли, купи и медали. Школата на отбора стана водеща в страната, а няколко юноши вече успешно се налагат и в мъжкия отбор на Добруджа.

 

От завръщането му за финала, младите хандбалисти могат да се научат от своя треньор Светослав Божков и на мъжество, воля за победа и най-вече любов към Добруджа и играта.

 

Част от подготовката на ХК Добруджа за оставащите мачове срещу Шумен ще бъде днешната контрола срещу Динамо (Кълъраш) - участник в едно от най-силните първенства на Европа - румънската Суперлига. Приятелският мач е днес (вторник), от 18.30 часа, в зала "Русалка" в Добрич.

 

Стана ясно още, че за съботния мач срещу Шумен ще бъде наказан получилият червен картон в предната среща вратар Иван Иванов - Змея. Националният страж ще бъде заместен от опитния Пламен Иванов, който се справи блестящо след изгонването на Змея в Шумен и със спасяванията си спомогна много за победата на Добруджа като гост.

 

bojkov2001_600