5,8 по Рихтер удари България

Паника обзе страната след земетресението, няма загинали,няма данни и за пострадали хора при труса тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВР

5,8 по Рихтер удари България
Земният трус, разлюлял страната тази сутрин, е бил с магнитуд около 5,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът на земетресението е на 20-25 км югозападно от София и на 6 км западно от Перник. Земният трус е бил усетен най-силно в югозападната част на страната. Екипи на пожарната и полицията са в готовност да окажат помощ на гражданите при необходимост.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов вече е в района на Перник. Проверени са стените на големите язовири в региона, няма нанесени щети по тях. До момента на дежурните телефони са постъпили около 80 сигнала за напукани мазилки и паднали комини. Няма данни за пострадали или загинали хора и за сериозни разрушения.

В района на град Перник и село Рударци има паднали няколко електрически стълба, напукани са множество външни мазилки, съборени са огради. Жителите на един блок в столичния квартал "Борово" са били изведени от домовете си и в момента специалисти оглеждат блока.
 
Успокоява се обстановката в Перник и района

В столичната пожарна са получени 48 сигнала, свързани със земетресението. Всички адреси са посетени от огнеборците и спасителите. При напускането на сградите е оказана помощ на възрастни и хора с двигателни проблеми. По-голямата част от сигналите са били за нанесени материални щети по недвижимото имущество – паднали комини и напукани стени. Огледите ще продължат и в светлата част на денонощието. Няма данни за нанесени щети върху комуналната инфраструктура. При земетресението не са пострадали хора.

Полицейски и екипи на Областното управление „ПБЗН“ продължават да обхождат района на Перник и областта за да установят засегнатите сгради и причинените щети.

Извършен е оглед на язовирните стени-питейни и напоителни, проверката показва, че по тях няма щети.