Тежки упреци между Станишев и Първанов, Доган прогнозира предсрочен вот, Брендо иска...

Тежки упреци между Станишев и Първанов, Доган прогнозира предсрочен вот, Брендо иска...
Конгресът на БСП е най-отразяваната тема във всекидневния печат

Дискусията в БСП: От олигарсите до коалиционната самота" - обобщава „Дневник". „БСП тръгва по пътя към самотата", "не е важно кой ще е лидер на партията, а дали партията може да е лидер на страната", "не искам червен Бойко Борисов" - тези мнения се чуха от делегатите в дискусията на 48-ия конгрес... Лидерът на лявото крило в БСП и един от номинираните за председател на партията Янаки Стоилов беше един от най-силно аплодираните оратори в зала 1 на НДК. "Крайно време е лявата политика да се превърне в политика на цялата партия, такава политика подхожда както на председателя на ПЕС, така и на този на БСП, не е логично между двамата да има противоречие", заяви той. Нужна ни е победа, но не само срещу ГЕРБ, не можем да бъдем и с народа, и с олигархията, каза Стоилов, а залата го приветства с бурни ръкопляскания. Добави, че основните противници на БСП трябва да са неравенството, бедността, престъпността и корупцията." - продължава всекидневникът. .
В друга своя публикация „Дневник" помества акценти от речта на Сергей Станишев: "В доклада си пред делегатите на 48-ия конгрес на БСП председателят на партията Сергей Станишев начерта управленска програма на партията си за следващите парламентарни избори, но остави впечатлението, че говори повече за ГЕРБ, отколкото за БСП. Той критикува коалиционната политика на БСП, но не потвърди, че партията ще се яви самостоятелно на избори. Нито веднъж не назова името на основния си конкурент за лидерския пост Георги Първанов, но атакува някои от тезите му. Станишев опонира на позицията на Първанов за победа на БСП над ГЕРБ на следващи избори. "Други смятат, че може да ги победим на техен терен - с лидерска битка. Ако победим Борисов, ще победим и ГЕРБ, но това е невъзможно", каза председателят на БСП. "Срещу нас играе мотивиран, сплотен противник, последните избори не бяха спечелени от харизмата на Борисов, а от военизираната полицейска машина, изградена от Цветанов", заяви той... Той опонира на тезата на Първанов за нова коалиционна политика на БСП, която да привлече възможно повече партии. "Пробвали сме какви ли не формати - от екзотичните съюзи с ЕРА-3, през класическата червено-оранжево-зелена коалиция, до трето място за БСП през 2001 г., когато в коалицията бяха 15 партии и организации", каза Станишев. По думите му това показва, че не е важно количеството, а качеството и то качеството на посланията и политиките..."
 
В. „Сега" цитира Георги Първанов, който отправя тежки упреци към Сергей Станишев: „Вие запушвате партията, другарю председател. Години наред вие не давате добавена стойност към резултатите и доверието на БСП. Със съжаление и със завист гледам как от 2009 г. Бойко Борисов тегли като локомотив ГЕРБ. Това каза Георги Първанов по време на 48-мия Конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус". По думите на Първанов - левицата има своя шанс, ако заложи на автентичен, силен лидер. Аз не чух в политическия доклад /изнесен от Станишев, б.ред./ думата „победа" - може би не съм бил внимателен. Но дори да я има, за мен това не е достатъчно. Аз не чух понятието, призива „победа" и на първомайския митинг. Много важно е ние ясно и точно да определим идеите и вижданията си за силно убедително кадърно управление. „Хайде да се събудим, както каза председателят. Хайде да погледнем проблемите в тяхната истинска същност и дълбочина, защото Конгресът отминава. След малко ще гласуваме, ще се преброим. Имам опасението, че на сутринта ще останем твърде малко пред залата, както често се е случвало и по мое време", каза Първанов. Той коментира и документите на Конгреса: „Аз очаквах този Конгрес да отговори на въпроса, който стоеше по времето на цялата отчетно-изборна кампания и сега стои с особена острота - как печелим. Не символична, не просто морална, а реална победа на предстоящите избори за Народно събрание. Питам, защото в отчета на Националния съвет на БСП резултатите от последните избори са оценени като „добро постижение, морална и реална победа на БСП". Първо бих оспорил най-вече моралната победа, защото 3 години виждам как ние търпим тежки поражения в резултат на случилото се от 2009 г. насам. Ако ние сме съгласни с тази оценка - каква е нашата цел оттук до изборите 2013 г. не можах да разбера от политическия доклад", заяви Георги Първанов..."
Всекидневникът проследява и реакцията на премиера Борисов към конгреса на БСП в публикация, озаглавена „Борисов отиде в Габрово, за да говори срещу БСП, която не го интересувала": "За хората е много по-интересен карнавалът в Габрово, отколкото карнавала в София с конгреса на БСП. Това коментира премиерът Бойко Борисов в Габрово, където го посрещнаха с негова статуя-карикатура. Той откри официално обектите по проект "Създаване на привлекателна физическа среда на Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие", предаде БГНЕС...Борисов заяви, че не го интересува кой има конгрес. Той поясни, че конгресът на БСП. днес в София не е интересен нито за него, нито за обществото..."
 
Неделните вестници отразяват и прогнозата на лидера на ДПС Ахмед Доган, че в страната ще има предсрочни избори.
 
„Мирише ми на дъжд, мирише ми на избори. И то не само на редовните избори. Силно ми мирише на предсрочен на парламентарен вот. Това каза  в Джебел лидерът на ДПС Ахмед Доган, който бе гост на  тържествата на града  и годишнината от отбелязването на майските събития през 1989 г. С него пристигнаха заместниците му Лютви Местан, Христо Бисеров и Рушен Риза, почти цялата парламентарна група на ДПС, евродепутатите Метин Казак и  Владко  Панайотов. Сред официалните гости бе и Н.  Пр. посланикът на Турция  в София  Исмаил Арамаз. Доган прогнозира, че  ако има  предсрочен вот, той ще бъде от страх от провал на  управляващите. По думите му следващите  избори  ще бъдат не само най-скъпите, но властта ще впрегне цялата машина за спечелването им. Доган  упрекна  управляващите, че нямат елементарна визия за изход от кризата и че през последните три години не са добавили нито лев към  оставения от  предишния кабинет финансов ресурс. „Докато преди 23 години проблемът беше да се борим за  своята   етнорелигиозна идентичност, сега основният проблем е правото на достоен живот, на по-висок стандарт и всяка власт, която не създава  условия за  такива условия, съизмерими с европейските, посяга на правата на  своите граждани", заяви още от трибуната в Джебел Доган ." - информира „Стандарт".
 
В. „Сега" също отделя място на темата: „Лидерът на ДПС Ахмед Доган прогнозира предсрочни парламентарни избори на митинг в деня на Джебел - 19 май. Хората всяка година почитат годишнината от протестите срещу насилствената смяна на имената на турците в България и репресиите на комунистическия режим. "От мен очаквате прогноза на времето, прогнозата на политическото време. Къде сме и какво ни очаква. Много често се представям като политически синоптик и мирише на дъжд. Мирише на избори. И то не на редовните избори след една година. Мирише много силно на предсрочен парламентарен вот", заявява Доган пред множеството. "Без правата и свободите на малцинствата не може да има реална политическа демокрация", подчертава още лидерът на ДПС, като не пожела да анализира трагичните събития от онези времена. "Следващите избори ще бъдат много трудни и сигурно най-скъпите в демократичната ни история, защото този, който е свикнал да управлява по този начин, няма да прехвърли късмета на другия, а ще се бори с всички средства, със структурите на властта и сигурността, под страх от възмездие. Ако има предсрочен вот, това ще бъде от страх, след 1 г. нещата ще са по-тежки и сложни..., Той акцентира върху нуждата от нов прочит на правенето на реална политика с южната ни съседка. "Ние не използвахме възможността за развитието на страната ни на базата на контактите с Турция. Целият политически елит изпитва страх от Турция, опасения от турското и мюсюлманското малцинства у нас, възприемайки подсъзнателно тази реалност като Пета колона, като санитарна зона и рисков фактор за националната сигурност", посочи Доган в присъствието на стотици гости отвъд Капитан Андреево. "Огромният потенциал на Турция, на базата на това мощно малцинство у нас може да се превърне в реален мост за културни взаимоотношения, за демократични ценности, за генериране на взаимна сигурност от гледна точка на взаимния растеж", подчерта той. Доган призна, че при предишните си участия във властта ДПС е нямало нужната готовност за проектно мислене и визия за развитието на страната и отделните региони. "И ако след 1 г. имаме шанса пак да участваме в централната власт, ще бъде голяма грешка едва тогава да се готвим за работа в общините.Нищо не става с чакане, а с умна борба", заключил Доган на турски."
 
Арестът на Евелин Банев-Брендо също е сред най-широко отразените теми във всекидневниците.
 
„Софийският градски съд (СГС) наложи постоянна мярка задържане под стража на Евелин Банев - Брендо, който беше задържан от полицията на 16 май близо до Созопол., съобщи БНР.  Задържането на Брендо се вписа в поредицата операции на МВР, последвали изчезването на "братя Галеви" и съвпаднали с посещението на евроексперти от Брюксел за подготовка на юлския мониторингов доклад за България. Срещу Банев се води наказателно дело, което е в съдебна фаза в СГС, за участие в транснационална организирана престъпна група за пране на пари. Съдът прие за основание за задържанетно му запис на телефонен разговор между Брендо и бившата му жена Моника Добринова, в който той й казва: "Ще минаваме нелегално границата и това е. Ако ни хване Интерпол, хване."  От тези думи съдът направи извода, че той  има намерение трайно да напусне страната.От 2 години Брендо няма забрана да излиза извън страната. Прокуратулата представи и две експертни справки на МВР. Първата експертна справка уверява, че гласът на записания телефонен разговор е на Банев, но не беше изяснено дали е направена от лицензирани вещи лица. Втората справка гласи, че името на Банев е качено в Шенгенската информационна система (ШИС) и се иска неговият арест и екстрадиция. Българското МВР от една година има достъп до ШИС и може да качва сведения за издирвани лица. При това положение вероятността нашето МВР да е обявило в ШИС   че се издирва Брендо и след това да е свалило от системата своето собствено искане (въпреки че Брендо се намира в България) и да го е представило на прокуратурата, се нуждаеше от коментара на прокурора, но такъв не беше направен." - пише „Дневник".
 
„Софийският градски съд остави Евелин Банев - Брендо в ареста заради обвинения по дело за изпиране на 2 милиона евро. Съдът съзря "афиширане" за напускане на страната в записан телефонен разговор с бившата му съпруга Моника Добринова... Тези данни на МВР, добити чрез СРС по оперативна разработка на ГДБОП, бяха подкрепени от две справки. Първата установява, че гласът е именно на Банев, а втората сочи, че той е обявен за задържане и екстрадиция в Шенгенската информационна система. Двете справки могат да бъдат приети само за сведение, защото нямат доказателствена стойност пред съда. Съдия Костадинка Костадинова прие, че те са достатъчни да се обоснове наличието на опасност от укриване. Тя не взе предвид обясненията на Брендо, че просто се е шегувал с бившата си съпруга, тъй като статутът му на подсъдим за пане на пари го освобождава от задължението да говори единствено истината... Брендо е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия." - информира „Стандарт".
 
В. „24 часа" също проследява случая: "Ще минаваме границата незаконно и т'ва е, ако ни хванат - хванат", казал по телефона кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо на бившата си съпруга Моника Добринова. Той й се обадил на 15 май по джиесема, стана ясно в съда вчера. "Що?", попитала жената. "Ами щото така. Ако ни хване Интерпол - хване", повторил Брендо. Разговорът бил записан с "бръмбари" заради оперативна разработка. Вместо към границата Брендо тръгнал към морето с компания от 4-ма души. Ден по-късно е арестуван край Созопол. Вчера го доведоха в съда по искане на прокуратурата да бъде задържан, за да не избяга и да не попречи на делото за пране на 2 млн. евро. Прокурорът Димитър Петров настоя заседанието да се гледа при закрити врата, но съдът отказа. Той представи 2 справки - една от МВР, че Банев е пуснат за издирване в Шенгенската информационна система, и втора, че записаният със СРС глас е негов. "Казах тези неща на шега", обясни Брендо. Той пътувал със Симо Карайчев, с когото са подсъдими за прането на пари. Докато се возели, се обадил на Моника от неговия телефон. В сряда се видял с адвоката си Ина Лулчева в Бургас. На път за Лозенец бил закопчан. "Бях задържан по джапанки и къси гащи", разказа Брендо. Той обяви, че от ноември 2009 г. няма забрана да напуска страната и че много пъти е пътувал зад граница. "През целия си живот не с тонове, а с 1 грам наркотик не съм хващан", каза Банев по повод информацията, че е разследван в Швейцария за пране на 10 млн. евро от 10 тона кокаин... В пледоарията си адвокат Лулчева посочи, че досега Банев никога не е отсъствал от делото. "Ами ако е искал да се махне от бившата си жена?", попита тя. Според нея прокуратурата преследва "за мисли и желания". "Аз също имам желание да напусна тази страна, но не съм го сторила", добави Лулчева. Съдия Костадинка Костадинова реши да остави Брендо в ареста, защото е афиширал намерението си да премине границата незаконно. Тя припомни, че делото срещу Банев е на самия край. "Съдът не споделя твърденията на защитата, че подсъдимият е подложен на натиск и че органите на МВР са започнали кампанийни задържания", каза Костадинова."
 
Неделните вестници отразяват и друг криминален сюжет - разкриването на банда за пране на пари от наркотрафик.
 
„7-членна банда, изпрала 5 млн. лв. от трафик на дрога от Латинска Америка към Европа, бе разбита при операция на ГДБОП и американската агенция за борба с наркотиците ДЕА. Антимафиоти атакували офиси на фирми и жилища на 18 май в София в акция "Перачите" и задържали 5-има души. Тарторът и негов сподвижник вече били зад граница. Службите обаче били по следите на двамата и знаели къде са. Групата действала от 2008 г. като част от международна организация за трафик на наркотици, твърдят от МВР и спецпрокуратурата. Според наш източник тя не е свързана с Брендо. Перачите получавали пари по лични сметки и по сметки на контролирани от тях фирми от Венецуела, Панама, Антилските острови и други южноамерикански държави. После ги превеждали под формата на разплащания по сделки в банкови сметки в Китай, Хонконг, САЩ и Испания. Засега само срещу двама от задържаните - 37-годишния Лъчезар Райчев и 25-годишната Зорница Илиева, са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и пране на пари, съобщиха магистрати. Още 3 жени са уличени като техни съучастници в легализацията на средствата. Изпратени са искания за арест и екстрадиция на другите замесени в схемата. При акцията са иззети банкови, фирмени и данъчни документи, компютри и джиесеми. По искане на специализираната прокуратура в София в петък са наложени възбрана на имоти и запор на банковите сметки, контролирани от групата, за общо 2 млн. лв.
 
Арестуваните при акцията са пуснати срещу парични гаранции с мотива, че няма опасност да се укрият." - пише „24 часа". „Неутрализирана е организирана престъпна група, действала на територията на България. Тя била част от международна организация, а целта й била да обезпечи част от процеса на изпиране на пари, преминаващи през страната ни, които са придобити от трафик на наркотици от Латинска Америка за Европа. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима от операцията "Перачите", съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура... Прокуратурата привлече като обвиняеми двама от участниците в групата и трима техни съучастници в прането на пари. Предстои да бъдат повдигнати обвинения на още двама от членовете на престъпната структура, сред които и организаторът й... Парите идвали от дестинации като Антили, Венецуела, Панама и други страни. След като влизали в контролирани от членовете на групата банкови сметки на територията на България, сумите веднага се пренареждали към Китай, Хонг Конг, Испания, САЩ. Изяснено е, че паричните потоци преминавали чрез личните банкови сметки на членовете на групата и такива на контролирани от тях юридически лица. По първоначални данни от началото на миналата година до настоящия момент сумата надминава 5 милиона лева. Извършени са претърсвания и изземвания от три адреса в София, на които са открити банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри и мобилни телефони, доказващи съпричастност към престъпната схема. За срок от 24 часа са задържани Л. Р. на 37 години, З.И. на 25 години и М.И. на 37 години. На тях и на още трима мъже са повдигнати обвинения. По искане на специализираната прокуратура е наложен запор на средства по банковите им сметки, както и на движимото и недвижимото им имущество на обща стойност над 2 млн. лева..." - информира в. „Труд".
 
В друга публикация вестникът съобщава, че за 400 000 лева са „надписани заплати в полицията": "Вътрешен човек в СДВР в продължение на 5 години е превеждал извънредни пари по сметките на част от служителите и по този начин е отклонил 407 364 лв. от бюджета на ведомството. Това става ясно от одит на Сметната палата за финансовото управление на Столичната дирекцията на МВР за периода януари 2010 г. - септември 2011 г. "Случаят не е нов. Беше разкрит при наша вътрешна проверка. Данните веднага бяха предадени на прокуратурата, а служителят бе уволнен. Не мога да кажа докъде е стигнало разследването и дали е установено той по някакъв начин да се е облагодетелствал", каза пред "Труд" старши комисар Валери Йорданов, шеф на СДВР. Надписването на заплатите е започнало през 2005 г. и е засечено от МВР чак през 2010 г. То се е отразило само върху доходите на работещите в "Сигнално охранителна дейност" (СОД). Не е ясно дали действията на служителя, отговарящ за въвеждането на данните за заплатите в информационната система, са умишлени или са поради груба небрежност, нито пък дали полицаите ще трябва да върнат получените извънредно пари. Пълен хаос цари в отчетността на заплатите в СДВР, става ясно от одита. На служителите не са давани месечни бележки за изплатените заплати, надписвани са часове извънреден труд и т. н. Без договор в продължение на 7 г. СИБанк е извършвала банковото обслужване на СДВР по отношение на таксите за новите документи за самоличност в РПУ и в КАТ, става ясно още от одита. Трезорът започва да обслужва СДВР през 1999 г., като първоначалният договор е удължен до май 2005 г. Оттогава досега нов контракт не е сключван. Оказва се, че банковите гишета са настанени в сградите на дирекцията без законово основание. "Работим със СДВР по стария договор. Всеки месец плащаме наем и 40% отчисления върху събраните такси, от които са приспаднати разходите ни", коментира пред "Труд" шефът на СИБанк Петър Андронов. Той не е наясно защо 7 г. двете институции са работили без договор. Конкурс за банково обслужване е имало през 2009 г., но се е провалил. В момента тече нова процедура."

Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+