В нощта на музеите - Изложба: Съвременно изкуство и творби от фонда на ХГ Добрич

На три места в Добрич: Хотел-ресторант „Вила ди Полета“ (в две подземия и задния двор) магазин SIO (витрината срещу ганга на блок “Пирин”) и Художествена галерия – Добрич (етаж 1)гостува изложбата. Куратор: Самуил Стоянов

В нощта на музеите - Изложба: Съвременно изкуство и творби от фонда на ХГ Добрич

Програма за “Нощта на музеите” днес:

17.30 ч. Художествена галерия – Добрич, І-ви етаж, творби от фонда на ХГ Добрич и съвременни автори

19.00 ч. – 24.00 ч  Изложба на съвременни автори, Вила ди Полета

19.00 ч. и 22.30 ч. Разходка в изложбата с участието на Самуил Стоянов, Вила ди Полета


Участници: Боряна Венциславова, Алла Георгиева, Катя Дамянова, Яница Дединска, Правдолюб Иванов, Наташа Кюпова, Надежда Олег Ляхова, Олег Мавромати, Христо Младенов, Нели Ненкова, Калин Серапионов, Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Деян Янев и творби от фонда на ХГ Добрич от: Христо Веков, Маргарита Денева и Любомир Минковски

Производството и приготвянето на храна и правенето на изкуство различават хората от всички останали същества. И двата феномена са неразривно свързани с човешката същност и са характеристики за развитието на обществото и отделния индивид, често превръщащи се в рутинни действия и фон за останалите много по-прозаични аспекти на живота.


Проектът „Рецепти” използва стратегиите на съвременното изкуство да се занимава с процеси и дадености от ежедневието, да ги изследва като ги приобщава за свой собствен изразен език или чрез тях да създава нови контексти.

 

_1Вярно е, че до голяма степен изкуството е храна и храната често е изкуство, но заедно с това винаги е стоял въпросът кое е добро изкуство и коя е полезната, и дори коя е позволената храна. Аналогиите и взаимоотношенията между двете са безкрайни и именно затова изложбата предлага най-различни „рецепти” за разсъждение.


Зрителят може да види храната като носител на културна идентичност и история, като нещо разединяващо, но и като уникално средство за близко общуване и съпреживяване, като генератор на религиозна символика, като контекст за взаимоотношенията между половете и характеристика за социалния статус и самосъзнание на употребяващите я. Тук храната е красива, но е и символ на бруталния консумативизъм, тук има кълнове, но и доста биохимия, а в последно време и изтънчена молекулярна гастрономия.


Гледните точки на 17 художници, повечето от които с изключително значение за развитието на българската визуална сцена през последните години, са „сервирани” под формата на видео, обекти, принтове, фотография, картини, но и на… истинска храна, от която публиката може да си хапне.


Изложбите от проекта „Рецепти” могат да бъдат видяни на три места в Добрич. Основната изложба е разположена в избата на хотел-ресторант „Вила ди Полета” и в още едно подземно помещение на същото място, което преди е било използвано за транжорна.                                                                                                    Изложбите ще продължат до 26 май 2012.