Нона Караджова: Румъния няма да добива шистов газ до българската граница

В Констанца предстоят проучвания, твърди Джевдет Чакъров и напомни, че районът се намира в непосредствена близост до българската община Генерал Тошево

Нона Караджова: Румъния няма да добива шистов газ до българската граница

В Министерството на околната среда и водите не е постъпвала информация по проучване и добив на шистов газ в близост до българската граница. Това заяви в рамките на парламентарния контрол екоминистърът Нона Караджова.


 

Тя поясни, че от Букурещ са задължени да изпратят и нотификация, ако имат намерение на добиват шистов газ. “Няма процедури по ОВОС за проект за проучване на шистов газ. Нещо повече, в Румъния обществените настроения за проучванията на шистов газ са насочени в посока, че те са във вреда на околната среда”, отговори Нона Караджова на питане на нейния предшественик Джевдет Чакъров.

 

Той обаче лансира тезата, че в Констанца предстоят проучвания. “Районът се намира в непосредствена близост до българската община Генерал Тошево. При наличие на подобни проучвания негативните последици върху българската природа могат да бъдат катастрофални”, предупреди депутатът от ДПС.