Преглед на печата

Обединяващите теми в ежедневниците тази сутрин са забраната за тютюнопушене и наркобосовете

Преглед на печата

В. ТРУД

„Кокаиновите крале с оборот 500 милиона евро годишно”

Български кокаинови крале правят годишен оборот от 21 млн. евро на вътрешния пазар и към 500 млн. евро от трафик към Западна Европа. Това сочат най-актуалните данни на ГДБОП и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

„ПЕС: Държавата да дава работа на младежите”

Държавата да осигурява субсидирани работни места, обучения или преквалификация на младежите, ако останат безработни повече от 4 месеца, след като завършат университет. Това предлага Партията на европейските социалисти (ПЕС) за всички страни в ЕС, каза президентът й Сергей Станишев вчера.

В. ПОЛИТИКА

„Без тютюнев дим на детската площадка”

От 300 до 500 лева ще е глобата за цигара на забранено място

Майките вече няма да могат да припалват цигара след цигара, докато гледат децата си как играят на площадката. Строго забранени за пушене места са и детските ясли, както и прилежащите им терени и тротоари, а също и градините и училищата, ученическите общежития. Няма да се дими и на стадиона. Забранено е пушенето на закрити обществени места.

„Президентът Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс”

Общо 15 млн. долара ще отпусне фондацията на филантропа до 2013 г. за „Глобални библиотеки - България"

В. ПРЕСА

За никого няма да мътим

В. „Преса" публикува вчера смайващ запис, който разкрива как висши политици на БСП, министри от тройната коалиция в симбиоза със скандални босове от подземния свят се договарят да манипулират кметските избори в Сливен.

Червени депутати ни попитаха защо сега го пускаме и дали няма да повлияем на конгреса им, който започва утре. Знаем, че политиците предпочитат да търсят „задкулисието" вместо истинските причини, и искаме да кажем на всички - вършим си работата като журналисти. Така ще постъпим с всеки достоверен сигнал за нередности, независимо за кого и за коя партия се отнася. А в този приятелски „партиен разговор" става дума за политическа корупция, за сринат човешки морал, за огромна лъжа, в която е въвлечен град. И не можем да мълчим.

В БСП знаели и си траели

Скандалният запис за манипулиране на кметските избори в Сливен, в който се визират политици от БСП, министри от тройната коалиция и фигури от подземния свят, публикуван вчера в „Преса", е бил известен отдавна на ръководството на социалистите. Сергей Станишев е знаел от преди 6 месеца за скандала с партийната организация в Сливен, а от един месец е бил информиран и за самия запис, разпространен в интернет. И си е траел. Не е предприел никакви мерки за проверка или санкции. Нещо повече - колегите му са се подсмихвали на уличения в далавери ексминистър Асен Гагаузов.

В. ЗЕМЯ

Забраниха ни и да пушим

Глоби om 50 лева go 10 000 лева ще има за нарушителите на забраната

Парламентът гласува вчера драконовски мерки срещу пушачите, които влизат в сила от 1 юни 2012 г. С тях се забранява паленето на цигара на закрити обществени и работни места, на стадиони, спортни обекти, летни кина и театри по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са закупили билети.

ЕС налива 18 млрд. евро в гръцки банки

В следващите 3 дни се очаква Гърция да получи 18 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕффС) за рекапитализация на банките. Според МВФ общите нужди на тези банки са 50 млрд. евро.
 
В. КЛАСА

Бизнесът: e-правителство няма да има, парите обаче ще бъдат усвоени

В България електронно правителство няма да има, но пък парите по проектите ще продължават да се усвояват, алармираха представители на ИТ бранша пред "Класа". Проблемите се коренят най-вече в липсата на политическа воля и законодателна рамка, които да изградят истинска и работеща структура.

Катар влага у нас 100 млн. евро в рамките на година

България и Катар ще осъществят инвестиционни проекти с първоначален размер от 100 млн. евро в рамките на година според редица двустранни споразумения, подписани вчера в присъствието на премиера Бойко Борисов и колегата му от Катар Хамад бин Джасим ал Тани.

В. ТЕЛЕГРАФ

И хамстера крал на кокаина

Дясната ръка на Трактора - Антон ПетроВ-Хамстера, се оказа един от кокаиновите крале у нас. Той е засечен на тайна среща с несебърския наркобос Димитър Желязков. Очите и арестувания в сряда в Созопол Евелин Банев-Брендо. По оперативни данни рандевуто е проведено веднага след задържането в Дубай на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: КОИТО Е С ГЕРБ, ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ

Кабинетът изпълнил всички мечти на Синята Коалиция

Тези, които са в коалиция с ГЕРБ, управляват или печелят изборите.

Това каза вчера в сутрешния блок на Нова тв премиерът Бойко Борисов и приведе като пример кмета на Кюстендил Петър Паунов.

 

В. Дума

Без тютюн в заведения, офиси и стадиони от 1 юни

Да   забраним   и  патладжана,   и   в  него има   никотин,   препоръча   Любен   Корнезов

Парламентът въведе пълна забрана за пушене от 1 юни на закрити и на някои открити обществени места. Страстите се нажежиха до червено около предложенията да се забрани пушенето на стадионите и спирките на градския транспорт. Спор се развихри и около предложението на летищата да има обособени помещения, където пътниците да могат да запалят цигара. “Забраната, а не тютюнопушенето е вредно.

Тръгна първото дело, заведено от БСП срещу министър от ГЕРБ

Делото за клевета, заведено от народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова срещу министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, започна вчера в Софийския районен съд.

По повод на изнесените от БСП данни за злоупотреби в горския сектор и при продажбата на дървесина на стоковата борса министър  Найденов обвини БСП, че е създала горската мафия, от която Корнелия Нинова се е облагодетелствала лично.
 
В. 24 ЧАСА


Разкаялият се килър бил помилван от Ангел Марин

Решават за ареста на  поръчителя Хаки в събота

Вицепрезидентът Ангел Марин е помилвал ливанеца Мустафа Исмаил, нает да убие бизнесмена Божин Божинов, научи .,24 часа".
Указът е подписан през ноември 2007 г. Исмаил е лежал в затвора с 10-годишна присъда за трафик на наркотици, но благодарение на висшата милост е съкратил престоя си зад решетките с 3 г.

Пращат полицаи срещу пушачите на стадиона

Парламентът на практика въведе тотална забрана за пушене в България, като прие вчера на 2-о четене промените в Закона за здравето. С тях цигареният дим се забранява във всички закрити обществени места и на ред открити.
Депутат от мнозинството: Те са с увреден мозък.
Цигара не може дори на сватба