Хванат със саксии с марихуана остава в ареста

Окръжен съд – Добрич потвърди отказа на Районен съд – Добрич да измени наложената на 29-годишния Митко Б. М. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража в по-лека.

Хванат със саксии с марихуана остава в ареста
Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 24.04.2012 г. в гр. Добрич в съучастие с други две лица е държал 6 стръка канабис със средна височина на растенията 35 см в саксии.

На 26 април Районен съд – Добрич е взел спрямо Митко мярка за неотклонение задържане под стража, а на 10 април е оставил без уважение искането му тя да бъде изменена в по-лека.

Окръжен съд – Добрич разгледа днес молбата на задържания за изменение на този съдебен акт.

Адвокатът му пледира, че Митко е съдействал на органите на реда за разкриване на обективната истина, той има постоянен адрес и иска да бъде изменена мярката за неотклонение.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич се противопостави като заяви, че 29-годишният не посочва нови обстоятелства, които да мотивират изменение на първоначално взетата му мярка за неотклонение.

Митко обясни пред съда, че с посещение при лекар преди ареста му е било установено сериозно заболяване, което се влошава при условията в Следствения арест. Той помоли да бъде поставен под домашен арест, за да се лекува.

Окръжен съд – Добрич, след като се запозна с делото и изслуша становищата на страните, прецени че Митко е разследван за тежко умишлено престъпление. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той е осъждан и е търпял ефективно наказание лишаване от свобода. Предвид това съдът приема, че съществува реална опасност 29-годишният да се укрие или да извърши друго престъпление, а определената му мярка за неотклонение единствено би попречила за това.

Съдът констатира, че Митко не прилага документи, доказващи сериозно заболяване, но при престоя му в Следствения арест може да получи медицинска помощ или да бъде преместен в болниците към местата за лишаване от свобода.

Определението на Окръжен съд – Добрич не подлежи на обжалване и протест.

Митко има основно образование, не е семеен, не работи, осъждан е.