Парламентът прие забраната за пушенето

От 1-ви юни няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от промените в Закона за здравето.

Парламентът прие забраната за пушенето

Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения. От БСП определиха промените като противоестествени и икономически вредни. Противниците на идеята се позоваха на историята, докато управляващите посочиха, че сме сред най-болните нации и трябва да се вземат мерки, предаде Дарик.


„Не искам да се връщам много назад, но нали и Създателят забрани на Адам и Ева да се докосват до райската ябълка. И въпреки забраната, най-напред Ева, след това подмами Адам и се шмугнаха в храстите. Вижте божите заповеди. Пише ли в Мойсеевите заповеди „Не лъжи"? Може ли някой от нас в тази зала да каже тук или извън нея, че не е послъгвал макар и благородно? Какво постигна сухият режим в САЩ? Нали забраниха! Горбачов опита ли се да направи сух режим в Съветския съюз? Резултатът - Съветският съюз се разпадна", коментира Любен Корнезов от БСП.


Според независимия депутат Кирил Гумнеров ограниченията, които фашистка Германия е въвела за тютюнопушене, са много по-меки от ограничението, което родните депутати понастоящем въвеждат с този закон. „Да ви имам демокрацията, уважаеми колеги! Ако Хитлер беше жив, щеше да завижда на нашата демокрация от рамките на своята тоталитарна държава", смята Гумнеров.


„Всички доводи, които се опитват да приведат пушачите, ме навеждат на мисълта, че освен че е доказано, че е първи рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, може би пушачите имат по някакъв начин и увреден мозък, тъй като не разсъждават адекватно по темата", каза Йордан Андонов от ГЕРБ.


Ремзи Осман от ДПС изтъкна, че не е сериозно непушачите да казват, че пушачите са с увреден мозък. „За народни представители това е кощунство - някой да говори, че другият е с увреден мозък. Аз не виждам Вашият мозък да е по-добър от на останалите народни представители. Може би трябва да се извините", обърна се той към колегата си.