За незаконна сделка с държавна земя, на 15 метра от морето, алармират „Демократи за силна България“

Незаконният строеж е на протекционираната от ГЕРБ групировка ТИМ, съобщават хората на Иван Костов

За незаконна сделка с държавна земя, на 15 метра от морето, алармират „Демократи за силна България“

В нарочна пресконференция днес в Добрич, зам.-председателят на партията Радан Кънев, съобщи, че преди около месец, по Дамбата в Балчик, между „Двата петела“ и „Тихия кът“ е започнало незаконно строителство на апартаментен хотел. Сигналът е подаден от граждани, потвърди председателят на общинската структура на ДСБ в Балчик Петър Петров.


До 1994 година теренът е плаж, а първото застрояване на водната пързалка и допълнителни атракции е от фирма „Леков“ ООД. Теренът от близо 11 500 кв.м. е част от крайбрежната плажна ивица и по смисъла на конституцията е изключителна държавна собственост. Освен това се намира върху брегоукрепителното съоръжение Дамбата, строено с публични средства от ЕС и държавния бюджет.


В какво се изразяват закононарушенията, които са открили от ДСБ: В края на 2002 година областният управител Иван Иванов актува противозаконно крайбрежна ивица от над 14 000 квадрата като частна държавна собственост. Това позволява последващите действия на приемника му Динчер Хаджиев да учреди право на строеж върху 11,5 хил. кв.м. на „Зърнени храни България“ ЕАД през септември 2005 г. Същият областен даже прави заменка на апетитната плажна ивица със сграда от 180 квадрата, в ЖК „Русия“ в Добрич.
В края на февруари т.г., „ Зърнени храни България“ продава въпросните 11,5 дка на „Болкан енд Сий Пропъртис“АДСИЦ (акционерно дружество със специална инвестиционна цел). Интересното в случая е, че и двете фирми са в структурите на групировката ТИМ. „ Случаят е идентичен с Алея Първа във Варна, дадена на „Холдинг Варна“, коментира Радан Кънев.


Тъмносините подчертаха, че множество такива сделки, извършени при управлението на тройната коалиция са ревизирани по съдебен ред и припомниха, че държавата вече спечели осем дела за имоти върху Дамбата, като по три от тях решенията са вече в сила. „В този случай, обаче, както МРРБ, така и Областният управител от ПП ГЕРБ – Желязко Желязков не са предприели никакви действия“, се казва в прессъобщение на ДСБ. Според тях, „при управлението на ГЕРБ има недосегаеми икономически субекти, чиито интереси стоят над законите и държавата“. Демократите искат разваляне на сделката и спиране на незаконния строеж. „Ако областният управител не реагира, следва парламентарно питане“, каза още Кънев.