Нощ на музеите в Художествена галерия – Добрич

Художествена галерия – Добрич ще се включи в Европейската инициатива "Нощ на музеите" на 19 май. От 16.00 до 23.30 часа в събота галерията отваря врати за безплатно посещение.

Нощ на музеите в Художествена галерия – Добрич

Програмата в събота започва с Детска работилница – от 16.00 до 17.00 и от 17.30 до 18.30 ч. - изработване на кукли от природни, натурални материали под ръководството на  Невена Тодорова - дизайнер на играчки. 

Следва проект „Рецепти“, куратор: Самуил Стоянов, изложба: творби от фонда на ХГ Добрич и съвременно изкуство:
17.30 ч. Художествена галерия – Добрич, І-ви етаж, Творби от фонда на ХГ Добрич
19.00 ч. - 23.30 ч  Изложба на съвременни автори; Вила ди Полета

От 18.00 часа ще бъде представен Зеленият образователен център на гр. Шабла - най-старата постройка в град Шабла, наричана Старото училище. Сградата е паметник на културата с местно значение и през 2011 година бе възстановена, благодарение на финансовата подкрепа на правителството на Кралство Норвегия. Чрез норвежката «Програма за сътрудничество, икономически растеж и устойчиво развитие в България» центърът е оборудван с IT-ситема за он-лайн наблюдение на влажните зони. Камери, монтирани на подходящи места, осигуряват изключителния шанс да се следи на монитори движението на различни видове птици, с които район Шабла е популярен в цял свят. Центърът предоставя информация и специализирани услуги, насочени към различни групи на обществото, с цел популяризиране, опознаване и опазване на богатото биоразнообразие и културно-историческо наследство на региона на Приморска Добруджа.


 

Проявите продължават с представяне на WowPaper календар. WowPaper календар е тапет за компютър. Календарът е месечно издание и включва 12 илюстрации за 2012 г. В края на всеки месец излиза следващата страница от календара. Вдъхновени от природата и нейните чудеса, всяка илюстрация от календара носи в себе си идея как да ги опазим с малка грижа от всеки нас. Ще бъдат представени 5-те илюстрации от календара до месец май. Всяка илюстрация от календара до месец май представя различни неправителствени организации, работещи за опазването на природата на България. Ще бъдат раздадени материали, представящи дейностите на природозащитните организации.

От 20.00 часа Сдружение за исторически реконструкции –„Скития минор – ІV легион Скитика” ще представи облекло и реквизити на тракийски воин, римски легионер и униформа от Първа световна война; фотоси от римски исторически възстановки.

Международният видеоарт фестивал Видеохолика, Варна ще гостува в галерията от 21 до 22 часа. Сдружение  Видеохолика е организация с нестопанска цел, базирана във Варна, работеща в сферата на организирането, реализирането, подпомагането, установяването и развитието на различни интервенции в областта на съвременното изкуство и култура в България и в чужбина, в сътрудничество с местни, национални и международни културни партньори. Видеохолика е инициатор и организатор на Международния видео арт фестивал Видеохолика Варна. Фестивалът е видео арт форум с международно участие, който за трета поредна година ще представи в Добрич достижения на автори, работещи в полето на съвременното изкуство. Фестивалът е адресиран както към професионалната публика, така и към аудитория, която не е имала контакт със съвременното изкуство до момента, и която посредством организираните прояви е провокирана към търсене на нов смисъл и идентичност сред непозната до момента за нея идейна среда.

Могат да се посетят и изложбите -  "Адриатика" на Дружество "Ателие 13" и "Магията на дървото" - природни форми на Димитър Костадинов, която ще бъде открита на 18 май 17.30 ч. Галерията ще бъде отворена за безплатно посещение до 23.30 часа.