Съдът гледа искане за замяна на мярка на пътен нарушител

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване наказателното дело, образувано по предложение на Пробационен съвет с район на действие Районен съд, за замяна на наложена на 23-годишния Генади В. Б. пробационна мярка.

Съдът гледа искане за замяна на мярка на пътен нарушител

Съветът иска постановения му „безвъзмезден труд в полза на обществото” да бъде заменен с „ограничение в свободното предвижване”, включващо „забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа без разрешение от пробационен служител или прокурор” за срок от 317 дни.



Генади е бил признат от Районен съд – Добрич, за виновен в това, че на 07-ми ноември 2009 г., в едногодишен срок от наказването му за управление на моторно-превозно средство без съответното свидетелство, е шофирал „Форд Ескорт”, без книжка. 23-годишният е бил осъден на пробация с 3 мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 2 години и 6 месеца, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за същия период и „безвъзмезден труд в полза на обществото” – по 200 часа годишно за срок от 24 месеца. Наказанието било приведено в изпълнение на 11-ти юни 2010  г.


Той е приключил с изпълнението на първите две мерки. По третата е отработил само 83 часа безвъзмезден труд. Пробационния съвет да поиска замяна на тази мярка с „Ограничение в свободното предвижване”. Предлага се новата мярка да бъде наложена за толкова дни, колкото е броят на неотработените часове – 317.
Младежът обясни пред съда днес, че не е изпълнил задължението, тъй като си е намерил работа и нямал възможност да го стори. Генади има средно образование, не е семеен, работи.
Окръжен съд – Добрич ще обяви решението си в 30-дневен срок.