Водещите теми за всекидневниците днес

Вестниците във вторник съобщават за смяната на директора на АЕЦ „Козлодуй"

Водещите теми за всекидневниците днес
„Валентин Николов ще заеме поста изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй". Това е решението на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Заповедта е в сила от 7 май 2012 година, съобщават от правителствената пресслужба.
Оттам допълват, че министър - председателят Бойко Борисов вече е освободил от длъжност заместник - министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.
Новият пост на Николов има за цел да подобри координацията и темпото на работата по удължаване живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус. Николов вече е представен пред екипа на АЕЦ "Козлодуй"." - пише „24 часа".

Валентин Николов е роден на 9 август 1971 г. По професия е инженер. На парламентарните избори през 2009 г. е избран за народен представител. Като депутат беше заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси.
На своя пост той ще се запомни с идеята за забрана за отказ от централното парно, изказана в началото на април по време на кръгла маса за бъдещето на топлофикацията." - информира „Труд".

Рокадата се налага, с цел да се подобрят координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата." Това е заявил министърът на икономиката Делян Добрев, цитиран от пресцентъра си, при представянето на Валентин Николов пред екипа на АЕЦ "Козлодуй".
Валентин Николов беше депутат от ГЕРБ, преди да заеме поста заместник-министър на икономиката. Това стана след като Делян Добрев беше назначен за министър...
Освободеният Александър Николов беше нападнат и бит близо до апартамента си във Враца през ноември. Една от версиите за побоя беше натиск от страна на фирми централата да осигурява по-големи количества енергия за свободния пазар." - допълва темата в. „Дневник".

Съдебната реформа също присъства на страниците на всекидневниците.

В. „Стандарт" публикува позиция на ДСБ, че независимо от заявените промени, във  ВСС се съхраняват условията за корупция:
"ДСБ не са съгласни с промените на управляващите за съдебната власт. "Те съхраняват Висшия съдебен съвет такъв, какъвто е, което означава, че се съхраняват условията за корупция и шуробаджанащина, която прояжда системата", обясни зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.
По думите на Екатерина Михайлова тази реформа няма да доведе до нищо добро. Затова тъмносините ще предложат съдебната квота да се прави от пряк избор сред всички магистрати. Създаването на ВСС като постоянно действащ орган е грешно решение, тъй като се е сдобил с най-лошата слава досега. Михайлова смята, че представителите на ВСС се откъсват от своята работа и се превръщат в чиновници. Ето защо трябвало да се възстанови предишната формула. Хората на Иван Костов не са съгласни и с правилото, че след изтичането на пълен мандат, представителите на ВСС трябва да получат повишение.
ДСБ ще настоява инспекторатът към ВСС да не получава нови правомощия, тъй като по този начин се нарушава конституцията. А органът се натоварва с огромна и несвойствена работа. Това ще доведе до неговото недобро функциониране. Тъмносините ще искат парламентарната квота да бъде създадена на следния принцип - нито една парламентарно представена група да не може да излъчи мнозинство. Така народното събрание щяло да търси авторитетни хора за постовете. Екатерина Михайлова отбеляза, че промените, касаещи ВСС, са важни, тъй като в края на годината той ще избира новия главен прокурор.
ДСБ вече е разгледала споразумението за създаване на Синя коалиция. СДС ще го направи на национален съвет на 15 май. Хората на Костов обаче отказаха да коментират кои ще са партньорите в нея."

„ВСС констастира,че в сайтовете на съдилищата информацията не е достъпна" - пише „Дневник".
"Работна група от членове на Висшия съдебен съвет и други магистрати, сред които и заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов констатираха, че интернет страниците на съдилищата са "разнородни, в голяма част от тях информацията не е поднесена достъпно, липсват достатъчно удобни търсачки".
Това става известно от съобщение, разпратено от съвета, по повод прегледа, който работната група е направила на всички сайтове.
Изводът  е, че "изгледът и структурирането на информацията във всички интернет страници на съдебната система трябва да се унифицират"...
Работната група е открила, че всеки сайт има "статична и динамична информация". Първата ще бъде еднаква за всички съдилища, според тяхната степен - апелативни, окръжни, районни или административни.
Предвижда се динамичната информация да се качва на определени места и по определен алгоритъм, така че гражданите да имат по-удобен достъп до нея.
Обмисля се възможността достъпът до актовете на съдилищата да бъде оптимизиран и те да могат бъдат намирани не само по номер, но и по ключова дума, съобщават още от съвета.
Според Закона за съдебната власт всички актове на съдилища се "публикуват незабавно след постановяването им на интернет страницата на съответния съд ..." - се казва в публикацията.

„Интернет сайтовете на съдилищата у нас трябва да се унифицират. Това са изводите на работна група към Висшия съдебен съвет (ВСС), направила преглед на уебстраниците на съдилищата. Информацията в тях трябва да бъде подредена по еднакъв начин в зависимост от това каква е институцията - районен, окръжен, апелативен или административен съд. "Във всеки сайт съществува статична и динамична информация. Статичната информация ще бъде еднаква за всички съдилища", обясниха от ВСС.
Според констатациите на работната група в момента съдебните сайтове са разнородни, а на места информацията не е поднесена по достатъчно достъпен начин. Освен еднаква подредба се предвижда данни да се търсят и само по ключова дума, а не както досега - само по номер на дело. По този начин трябва да се улесни достъпът до т.нар. динамични данни, които периодично се качват. Според информационната стратегия на правораздавателните органи у нас уеднаквяването на интернет страниците на съдилищата трябва да се случи до края на 2013 г." - пише по същата тема в. „Сега".

Вестниците проследяват и реакциите след приемането на закона за конфискацията на незаконно придобитото имущество.

„Посланиците на страни от ЕС и на САЩ похвалиха новия закон за отнемане на престъпното имущество, но бяха категорични, че е по-важно приложението му. Дипломатите, които наблюдаваха работата по закона от балкона на пленарната зала, дадоха да се разбере пред БНТ, че ще следят изкъсо как ще се формира комисията за отнемане и дали изборът й е прозрачен и гарантиращ безпристрастност.
"Това е положителна стъпка, но не е окончателната цел, защото борбата срещу корупцията има нужда и от други мерки. Пътят, който трябва да извървите, все още е дълъг", каза френският посланик Филип Отие. Първият дипломат на Великобритания Джонатан Алън пък отбеляза, че действащото в неговата страна подобно законодателство е по-строго от новия нормативен акт в България. "Очевидно е, че един отделен закон никога не може да реши всички проблеми, но поне е напредък. А точно напредък е необходим в България, ако страната би искала да стане едно съвременно общество като старите членове на ЕС", каза и Коре Янсон, посланик на Дания. "От тук насетне е важно доколко добре се прилага този закон", допълни и германският му колега Матиас Хьопфнер.
Посланиците бяха единодушни, че законът няма да засегне обикновените граждани, каквито са опасенията. Според Джонатан Алън най-важното е как ще бъдат избрани 5-мата членове на новата комисия и това трябва да стане по открит и прозрачен начин. Джеймс Уорлик отбеляза, че правата на хората са защитени, защото трябва да се мине през съдебна процедура." - информира „Сега".

„Шестима посланици на страни, членки на ЕС ни похвалиха за приемането на закона за конфискация в ефира на БНТ...
Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер посочи, че включването на сериозните административни нарушения в това законодателство е важно нещо. Това законодателство ще бъде безкрайно зависимо от точното прилагане от една силна комисия. Но най-важното е, че този закон очевидно не е насочен към обикновените българските граждани. Има много висок праг - 250 000 лева.  Трябва да изчакаме и да видим по време на прилагането на този закон, доколко ще бъде достатъчно действен, резултатен и като превенция, подчерта Хьопфнер.  Той посочи, че включването на административните нарушения е било едно от предложенията точно от комисията на Съвета на Европа и на ЕК, защото тяхната отговорност е да защитават правата на човека, така че законодателството да не нарушава гражданските права. "Ние ще уважим това, което кажат от Конституционния съд, който наблюдава законността според българската Конституция. Ще бъда изненадан, ако включването на административните нарушения в закона се окаже неконституционно. Според мен това е важната стъпка, защото, когато става дума за сериозни нарушения в областта на администрацията, те също трябва да се разглеждат", допълни  германският посланик.
Посланикът на Дания у нас Коре Янсон обясни, че трябва да се осъзнае, че когато България се присъедини към ЕС, е имало условия, които тя е трябвало да изпълни. "Условия, които са свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност и ЕК вече 5 години наблюдава напредъка в тези насоки в България. Аспектът, където се е съсредоточила ЕК, е точно този тип законодателство. ЕК казва, че е необходимо в България да има законодателство в тази насока. Това е много добре. Това е отчетлив напредък за България" каза Янсон.
От своя страна френският посланик Филип Отие коментира, че законът за конфискация поддържа важен принцип - да се върви в правилната посока. "Това е положителна стъпка за България, но това не е окончателната цел. Защото към борбата с корупцията може да се вградят и други мерки в системата. Вие вървите в правилна посока и доказателство за това е и приемането на този закон, а иначе пътят, който трябва да вървите е много дълъг." - пише „Стандарт"

Всекидневниците съобщават и за неблагоприятна тенденция в преговорите за Шенген.

„Преговорите за присъединяването на България към Шенген може да станат по-трудни, заяви директорът на икономическа и финансова програми в Центъра за изследване на демокрацията - Руслан Стефанов, цитиран от Фокус.
„В контекста на сложната ситуация в Гърция след изборите там, а и като се има предвид, че Франция, много преди Холандия, също изрази съображения относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, преговорите за страната ни наесен вероятно няма да са лесни". Франция едва ли ще измени на общия европейски курс, смята Стефанов.
Според него, Франция не би напуснала еврозоната, но е очевидна тенденцията на националните правителства на страните-членки да работят в защита на националните си интереси." -  информира "24 часа".

В. „Труд" също цитира Руслан Стефанов:
„В контекста на сложната ситуация в Гърция след изборите там, а и като се има предвид, че Франция, много преди Холандия, също изрази съображения относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, преговорите за страната ни наесен вероятно няма да са лесни". Франция едва ли ще измени на общия европейски курс, смята Стефанов.
Според него, Франция не би напуснала еврозоната, но е очевидна тенденцията на националните правителства на страните-членки да работят в защита на националните си интереси.
След изборите във Франция, спечелени от Франсоа Оланд, има ясно политическо говорене в посока на търсене на икономически растеж като изход от кризата, анализира Стефанов."