Братя от Добрич, хванати с трева, остават в ареста

Окръжен съд – Добрич потвърди наложените на 32-годишния Галин Г. Т. и на 30-годишния Добромир Г. Т. от град Добрич мерки за неотклонение задържане под стража. Братята са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 24.04.2012 г. в Добрич без надлежно разрешително в съучастие помежду си и с друг 29-годишен добричлия са държали високорискови наркотични вещества - 6 стръка марихуана със средна височина на растението 35 см. в пластмасови саксии.

Братя от Добрич, хванати с трева, остават в ареста
На 26 април Районен съд – Добрич е взел спрямо всеки от тях мярка за неотклонение задържане под стража. Те обжалват определенията на първоинстанционния съд с искане да бъдат изменени наложените им мерка за неотклонение в по-леки.

Адвокатът на Галин и Добромир пледира, че от събраните в досъдебното производство доказателства не може да се направи обосновано предположение, че те са извършили престъплението, за което са привлечени да отговарят. Защитникът обясни, че Галин само показал на третото лице интернет сайтове с обяснения как се отглежда марихуана, но не е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Двамата имат постоянен адрес и желаят да променят живота си. Те са съдействали на разследването и нямало опасност да се укрият или да извършат друго деяние. Братята се лекуват от тежки заболявания, които според адвоката са несъвместими с условията в Следствения арест.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич оспори основателността на двете жалби срещу определенията на Районен съд – Добрич. Прокурорът посочи, че от събраните в досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че Галин и Добромир са евентуалните извършители на деянието, за което са привлечени да отговарят. Миналите им осъждания показват, че наличието на постоянен адрес не им е попречило да извършват престъпления. Те са известни от години на органите на реда като наркопласьори на най-ниско ниво. Затова според държавното обвинение съществува реална опасност двамата да извършан ново деяние или да се укрият. Прокурорът обърна внимание, че в Следствения арест работи фелдшер, който се грижи за адекватното лечение на задържаните.

Окръжен съд – Добрич установи, че от събраните по досъдебното производство материали може да се направи обосновано предположение, че Галин и Добромир са извършили деянията, за които са привлечени да отговарят. Те са осъждани, включително за такова престъпление, за което са привлечени да отговарят по настоящото дело. Тези факти и лошите им характеристични данни мотивират съда да приеме, че съществува реална опасност двамата да извършат друго престъпление. Окръжен съд – Добрич прие, че първоинстанционният съд законосъобразно е постановил спрямо двамата мерки за неотклонение задържане под стража. Съдебният състав смята, че единствено те биха попречили на обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление.

Определенията на въззивния съд не подлежат на обжалване и протест.

Галин има основно образование, а Добромир – средно. Двамата са безработни, не са семейни, не работят, осъждани са. Галин е излязъл от затвора през октомври 2011 г., където е изтърпял предишна присъда.