Ниските цени на агнетата и овчето мляко обричат овцевъдите на загуба

До 500 000 е спаднал броят на овцете у нас, според Милен Николов от добричкото село Безмер.

Ниските цени на агнетата и овчето мляко обричат овцевъдите на загуба
Разходите за отглеждане на овце и агнета непрекъснато растат, докато цените на агнешкото месо и на млякото не са се променили през последните 4-5 години. Така коментира за AGRO.BG тежкото състояние на овцевъдния сектор Милен Николов, член на УС на Националната овцевъдна асоциация.

Средно по 6 лева за килограм живо тегло се търгуват агнетата в Добричка област, а литър овче мляко – по 1,10 лв.
 
Себестойността на суровината е поне два пъти по-висока. В същото време цената на тон фуражна царевица за изхранване на животните е скочила до 480 лв. Почти всички овцевъди се занимават и с растениевъдство, за да приготвят фуражите и покриват загубите от животновъдните ферми, коментира още Милен Николов. По думите му само с парите от агнетата и млякото не може да се изплати храната на овцете.
 
Фермерът е дългогодишен овцевъд и отглежда около 360 глави в добричкото село Безмер.

Най-малко 8-9 лева трябва да заплащат купувачите за килограм живо тегло, за да се отчете минимална печалба, изчислява още Милен Николов.

В търговската мрежа килограм от вкусното месо в дните преди Гергьовден вече струва по 14-15 лева. Скокът в цените от производителя до търговеца е около три пъти и е за сметка на животновъдите.

Драстично е спаднал броят на овцете у нас през последните 20 години. От 8 милиона са останали едва 500 хиляди глави овце.
 
Ликвидирането на всички овцекомплекси в страната е започнало още след 1989 г. Дотогава всички ферми са побирали средно по 5000-6000 животни и са били оборудвани с всички необходими съоръжения за развъждане на агнета и добив на мляко. В момента заради трудности, свързани с очертаванията на пасищата и застъпванията, много от фермерите търпят санкции, остават без средства и ликвидират стадата си, алармира още Милен Николов.