Dobrich Online Виж пълната версия

Гледат делото за екстрадиция на иранеца, арестуван за трафик на наркотици в Германия

2012-04-18 12:28:19

Окръжен съд – Добрич, даде тридневен срок на 41-годишния ирански гражданин Джоулае Ф. А., в който той може да се откаже от даденото днес пред съдебния състав съгласие за доброволно предаване на германските съдебни власти

Джоулае е издирван от Прокуратурата в Меминген, Федерална република Германия с Европейска заповед за арест. Тя е издадена във връзка със заповед на тамошниа Районен съд, за задържане под стража на 41-годишния мъж. Германската прокуратура настоява за предаването му за наказателно преследване за девет престъпления – неразрешена търговия с упойващи вещества -  наркотици и психотропни вещества.

 

Той е уличен, че е член на престъпна групировка, която внася опиум от Иран в Германия, и са пренесли за периода от 2008 г. до към края на ноември 2011 г. 955 кг наркотични вещества. Европейската заповед за арест визира престъпления, за които по законодателството на издаващата държава е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 15 години, а по българското законодателство от 3 до 12 години лишаване от свобода.

 

Джоулае е роден в Техеран, но от 26 години живее в Германия. Той пребивава в България повече от година с адресна карта за чужденец, регистриран в село Стожер.

 

На 12-ти април 2012 г., Окръжен съд – Добрич наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на Джоулае. Съдът прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на изискванията, а задържането му под стража е единствената адекватна мярка, която осигурява явяването му в производството за разглеждане по същество на искането за предаването му на германските власти.

 

Днес Джоулае заяви пред Окръжен съд – Добрич, че е невинен и доброволно иска да бъде предаден възможно най-бързо на германските съдебни власти, за да се изясни случая.

 

Съдът прие, че иранският гражданин доброволно се съгласява, но според изискванията на закона съдебният състав му даде 3-дневен срок, в който може писмено да се откаже.

 

Окръжен съд – Добрич, насрочи за 24-ти април 2012 г. делото, в което окончателно ще се произнесе по искането за екстрадиция на Джоулае.