Dobrich Online Виж пълната версия

Преглед на печата

2012-03-07 05:26:58

Водещите заглавия в централната преса днес, седми март:

в. „СТАНДАРТ"


Разводът без комисиона
Прескачаме банките с каси в съдилищата. Край на комисионите при развод и съдебно дело. Таксите ще се плащат в брой на специални каси в съдилищата, а не както досега по банков път.
„Натискат за евтин Великден"
Найденов иска и веригите да намалят надценките, прибират по 12 ст. за бройка
Изискванията за щастливи и свободни кокошки се оказаха добър повод за производители и търговци да вдигнат цените на най-търсените храни за Великден.

в. „КАПИТАЛ, Daily"


„Евтини яйца = щастлив министър"
Последното, което се очаква от държавата като поведение на един свободен пазар, е да обвинява търговците, че спекулират, производителите - че се възползват от конюнктурата. Защото ниските цени на всяка стока ще дойдат в резултат именно от свободата на пазара.
„НСИ ревизира данните за икономическия растеж нагоре"
Странен реален ръст на икономиката през последното тримесечие на 2011 г. отчете Националният статистически институт (НСИ), при положение че номинално брутният вътрешен продукт се свива спрямо предходните три месеца.

в. „МОНИТОР"


„Без цигари в колата, ако возим дете"
Добавят забраната в Закона за здравето. Пушенето в колата да бъде забранено, когато в нея има дете. Въвеждането на такова ограничение в Закона за здравето предлага шегрът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, научи „Монитор".
„Бой по спекулата с полски яйца"
Парижките носачки мътят двойно по-евтино от нашите. Натискат производителите за промоции по Великден. Ще внесем полски яйца, ако българското производство не поевтинее, закани се вчера земеделският министър Мирослав Найденов.

в. „24 ЧАСА"


Германци искат да строят стадион за 60 млн. лв.
Почва и ремонт на „Герена". Немска компания е проявила сериозен интерес към изграждането и бъдещото управление на новия национален стадион, съобщи за „24 часа" спортният министър Свилен Нейков.
„„Медийна група България" дари 8700 тома на читалища в Разград"
Класически детски творби като „Том Сойер" и „Пипи Дългото чорапче", произведения на Стайнбек и Жул Верн и поредици енциклопедии за деца и възрастни са само част от заглавията, които „Медийна група България" дари на читалищата в Разградска област.

в. „КЛАСА"


„Изпреварихме ЕС по икономически ръст през 2011 г."
Оли Рен призна, че еврозоната е в умерена рецесия. Икономическият ръст в България през 2011 г. изпревари този в ЕС и еврозоната. Според данните на НСИ, публикувани вчера, у нас той е бил 1,7%, а не, както сочеха експресните оценки - 1,6 на сто.
„Дянков: Може да намалим ДДС до края на мандата"
Финансовият министър потвърди и готовността на управляващите да се работи за по-ниски лихви по кредитите, предстои финална среща с банките. До края на мандата на правителството ДДС може леко да бъде намален.

в. „ДУМА"


Дянков раздал бонуси за 55 млн. лв. за 2011 г.
Излязоха нови данни за допълнителни пари в министерствата, в МВР си разделили над 20 милиона
55 085 865 лева бонуси е раздал Симеон Дянков в Министерството на финансите през 2011 година. Тези данни бяха представени вчера от ръководството на СДС, което имаше изнесено заседание в Кюстендил.
Миньорите от мини „Марица-изток": Държавата не изпълнява споразуменията
Синдикалисти прогнозират спиране на въгледобива
Държавата не спазва нито един от своите ангажименти. До този обща позиция стигнаха вчера двата синдиката -КНСБ и КТ "Подкрепа", на Мини "Марица-изток" ЕАД. Според тях нито една от договореностите след скорошната миньорска стачка не се изпълнява изобщо.

 

в. „ТЕЛЕГРАФ"


Пиячката в студентския незаконна
Кръчмите и кафенетата в общежитията в Студентски град продават незаконно алкохол, разкри „Телеграф". В договорите за даване под наем, които университетите сключвали със собствениците на баровете, е записано, че те не трябва да продават спиртни напитки, когато са в самия блок.
13 помилвани от Марин отново в затвора
13 от престъпниците, помилвани от доскорошния вицепрезидент Ангел Марин, са се върнали отново зад решетките за ново престъпление. Това съобщи директорът на главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Митко Димитров, който беше изслушан вчера от временната парламентарна комисия за ревизия на двата мандата на Първанов и вицето му Марин. За десетте години, в които беше на „Дондуков" 2, Марин е издал 77 указа за пълно помилване на затворници.


в.. „ЗЕМЯ"


БОНУСИТЕ
От СДС на нарочна пресконференция съобщиха данни за раздадените под формата на допълнително материално стимулиране бонуси в министерствата. Според сините своеобразни шампиони по раздаване на допълнителни възнаграждения са тъкмо двамата министри, които премиерът натовари да решат въпроса с бонусите - „добрият" Дянков, който до миналия петък трябваше да организира връщането на средствата, в чието министерство са разплатени 55 085 865 лева, както и „лошият" Цветанов, в чийто прерогатив бе да уволни служителите, които не са върнали парите.
Проклятието на нещастните кокошки
Психолозите отдавна са казали, че не е хубаво човек да е нещастен, защото не се знае къде ще му избият чивиите. За тези, които не знаят, чивия е дървен или железен уред, с който се разцепват най-саковитите дървета. В днешно време стана така, че не е хубаво и животните да са нещастни, току-виж донесат някакво проклятие. Последният пример е с нещастните кокошки, които отидоха под ножа заради евроизисквания да се отглеждат хуманно и в по-широки клетки. Само за последния месец у нас са избити 900 000 птици и сега вече във фермите има 2,5 млн. пернати, при 11 млн. кокошки през 2007 година.

 

в. „ТРУД"
3000 лева глоба за пиян с оръжие
Всеки, който се разхожда с ловно или бойно оръжие и откаже да даде проба за алкохол или наркотици, ще бъде глобен между 250 и 3000 лв.Това е заложено в промените в Закона за оръжията и взривните вещества, които ще бъдат гледани днес от правителството. Освен глобата при отказ ще бъде отнемано разрешителното за носене на оръжие за срок до една година. Според експертите, които правят промените, това се налага, защото много от използвалите оръжия в пияно състояние отказват да бъдат проверени.
Великден - цените бухват
Скъп, по-скъп, най-скъп Великден! Това го чака българина навръх големия християнски празник, ако цените на яйцата и брашното останат на сегашните нива или се надигнат още нагоре. Козунакът, символ на божието тяло, ще закове 6 лв. за 800 г и 4 лв. за 400 г, пресмятат хлебопроизводители и сладкари. Това е с 1 лев повече спрямо м.г.
Преди година хлебарите са купували яйцата по 16 ст. за брой, а сега цените им на едро удариха 35 ст.

в.„НОВИНАР"


В БАН правят газ от боклука
Пестим ток и пазим природата с нова разработка на учените
Изобретение на БАН ще позволи произвеждането на гориво от твърди органични битови отпадъци като гума и пластмаса. Разработката е дело на екип от Института по инженерна химия и малка частна фирма. С новия уред едновременно ще пестим от природен газ и нефт
и ще рециклираме голяма част от тях, обяснява директорът на института Венко Бешков пред БГНЕС.
Здравна инспекция ни образова с пениса Кънчо
Рисуван пенис на име Кънчо ще учи българите как да слагат презервативи. Той е герой в образователна диплянка и в рими обяснява как трябва да се използват кондоми. Брошурата се казва "Приключенията на Кънчо" и беше публикувана в сайта на Столичната регионална здравна инспекция. След като комиксът предизвика бурни реакции във фейсбук, той беше свален от сайта на СРЗИ.