Dobrich Online Виж пълната версия

Добрич се поклони на загиналите за Освобождението

2012-03-03 14:31:13

Стотици добричлии се стекоха на паметника на хан Аспарух, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България преди 134 години.

 

 

 

 „Трети март е не само национален празник, трети март е символ на възхитителния патриотизъм на борците от Априлското въстание, на саможертвата на ботевите четници, на безпримерния героизъм на руските, белоруските, украинските, румънските  и финландски воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството”, заяви в словото си кметът Детелина Николова. 

 

 

 

Сред официалните гости бе вицеконсулът на Генералното консулство на Руската федерация във Варна Максим Альошин, който приветства присъстващите на български език. Преди 134 години нашите деди заедно, рамо до рамо, освободиха България от турското робство. Хиляди руснаци и представители на други националности от Руската империя загинаха тук, за да получите свободата си и държавата си. Споменът за тези героични събития завинаги ще остане в нашите сърца и тази памет никой не може да изтрие – нито с граници, нито с визи, нито с политически игри. Вечна памет на всички загинали в тази свещена за всички славяни война”.

 

 

Паметта на загиналите бе почетена и с едноминутно мълчание 

 

 

 Издигнати бяха знамената на Република България, Европейския съюз и Добруджа

 

 

 

 

Сред официалните лица бяха още депутатите Ваня Донева, Румен Иванов, Валентин Николов и Петър Димитров, областният управител Желязко Желязков и заместникът му д-р Катя Ганова, председателят на Общински съвет Добрич Ангел Табаков и кап. I ранг Коста Андреев – началник щаб на военноморската база във Варна, общински съветници, почетни граждани на Добрич, ветерани от войните, политици, представители на обществени и културни организации.

 

 

 

 
Венци и цветя бяха поднесени на паметника на хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини.

 

 

 

 Представителна рота на Военноморската база във Варна закри церемонията с марш.