Dobrich Online Виж пълната версия

Истинското кино ще си остане малкото градско кино

2012-02-06 08:23:50

Да обичаш киното, да си малко луд, да се радваш, когато доставяш удоволствие на другите. Това са качествата необходими за да управляваш кино, смята Илия Илиев – собственик на Кино Клуб Икар – Добрич. Според него това, с което се е захванал, е на само бизнес, но и социална дейност и изкуство.

Историята на Кино Икар преминава през 3 етапа. Всичко започва в края на 1997 г. Идеята се заражда след посещение на кино “Мустанг“ във Варна. По това време в Добрич работи само кино Родина. В него бе студено, зрителите трябваше да ходят с одеала, а около тях по време на прожекцията се разхождаха мишки, спомня си Илиев. Така той решава, че е настъпил моментът за ново кино в Добрич. Първият дом на Кино Икар e в читалище “Йордан Йовков“. Залата започва да се прави през ноември 1997 година, а на 15 януари 1998 г. е историческата първа прожекция – филмът е “Конспирация в сянка“.

 

Киното се помещава в читалището до 2004 г. Наемът ни се увеличаваше, а и вече бяхме подали молба за концесия в Дом-паметник “Йордан Йовков“, обяснява собственикът.

 

По предложение на колежа, който стопанисва летния театър, 3 години в Добрич има лятно кино – 2004, 2005 и 2006 г. Все още зрители ни питат защо пак не направим лятно кино там, летният театър е много добро съоръжение, но мястото вече не е подходящо – около него има много заведения с всевъзможна музика, обяснява Илия Илиев.

 

Така стигаме и до третия етап – настоящия дом на Кино Клуб Икар. На 19 май 2007 г. то отново отваря врати, този път в Дом-паметник "Йордан Йовков". Завръщането е с “Призрачен ездач“ с Никълъс Кейдж.


В доста сложна бизнессреда функционира днес киното, макар и единствено в Добрич, конкуренция на практика има. От една страна тя е в лицето на безплатното теглене на филми в Интернет, а от друга – 3D салоните в мола в близката Варна привличат зрители от Добрич. Добрич е малък град, разходите ни се вдигат, но не можем да си позволим да увеличим цената на билета (която е колкото кутия цигари), киното е на изкуствено дишане, споделя Илия Илиев и допълва, че този бизнес е много рисков.

 

Той обаче не мисли да се отказва. Истинското кино ще си остане малкото градско кино, уверен е той.

 

Филмите се прожектират на лента, която е много качествена технология. Персоналът на киното е бил 6 човека, днес в него работят трима.

 

Най-посетеният филм в цялата история на Кино Икар е “Мисия Лондон“. 1 200 добричлии са гледали българската комедия. Най-гледан пък за изминалата 2011 година е отново роден филм – “Love.net”.


Изминалата година бе най-успешната за българските филми (TILT, Стъпки в пясъка, Кецове, Love.net, Лора от сутрин до вечер) през последните поне 20, но това не значи, че годината е била толкова успешна и за Кино Икар.
В края на 90-те 350 зрители за уикенд беше минимумът за нас, сега 150 човека се приемат за добре, обяснява Илия Илиев. Гледането на кино в Добрич между тогава и сега е спаднало с около 60% по негови сметки. И днес Икар обаче има своята редовна публика.

 

Много е важно в какъв момент ще дойде филмът при нас, понякога го искаме още на втора седмица след излизането му в България, друг път е добре да дойде по-късно, когато хората вече имат повече информация за филма и го очакват, разяснява Илия Илиев. Освен това афишът за седмицата се подбира така, че в него да попаднат различни типове филми и така да се предложи избор за всеки.

 

Цената, на която киното получава лентата, в повечето случаи се равнява на процент от продадените билети. Ако обаче поискаме от разпространителя “Александра“ още на трета седмица номинирания за Оскар “Кешбол“ с Брад Пит, сумата е фиксирана – 1 200 лева, обяснява Илия Илиев.

 

Трудно е да се направи профил на ходещите на кино в Добрич. Може да се каже, че най-богатите в нашия град гледат филми във Варна. Аудиторията зависи много и от самия филм, така например в залата при прожекция на “Здрач“ има само тийнейджърки.

 

Залата разполага с 80 места 

 

Любители на некомрсиалните, качествени арт филми, има и в Добрич, макар и малко. “Кожата, в която живея“ на режисьора на Педро Алмодовар за 2 седмици е гледан от ... 26 човека. Ще продължим да включваме и такива филми в афиша, за да получи и тази публика своето удоволствие, споделя собственикът на Кино Икар. В последните 2 години в Добрич се провежда София Филм Фест. Късометражни филми също често са излъчвани в Кино Икар.


В него само през последните няколко години са гостували имена като Андрей Слабаков, Влади Въргала, Стефан Вълдобрев, Миленита и много други продуценти, режисьори и актьори. За малкия град това е интересно събитие, коментира собственикът на добричкото кино. Моето желание е всеки български филм да бъде представян пред нашата публика, но това става трудно – на 500 км. сме от София, актьорите и режисьорите често вече са ангажирани с нови снимки, а и самото им гостуване в Добрич изисква финансиране от наша страна, допълва той.

 

Около 10-15% от приходите на кино Икар идват от допълнителни услуги – кафе, безалкохолно, пуканки и други. В големите вериги в България този процент е доста по-голям – 30-40%. В Лондон пък приходите от билети за кино носят едва 20% от оборота на салона, а останалите 80 се падат на допълнителните услуги.


Кино Клуб Икар се оформи и като център за художествена изява на младите хора в Добрич – там се правят концерти, изложби, представяния на книги и други мероприятия.

 

Гледайте филми, независимо къде, пожела на читателите на Добрич Онлайн собственикът на Кино Клуб Икар Илия Илиев в края на нашия разговор.

 

1200 добричлии са гледали "Мисия Лондон", което прави филма най-гледан в цялата история на Кино Икар.