Dobrich Online Виж пълната версия

Иновации и нов еталон за прецизна сеитба - Vaderstad Tempo

2012-01-23 11:10:51

Vaderstad Tempo поставя нов стандарт за прецизна сеитба при висока скорост. С „Tempo“ изсяването може да бъде извършено с висока скорост, като това не влияе на прецизността и точността.

Vaderstad TempoГениалният  дозиращ механизъм „Gilstring“ е сърцето на  „Tempo“ и извършва сеитбата удивително добре при почти всякакви условия. Той има голяма точност при висока скорост, комбинирана с минимална чувствителност на вибрации и наклони по полето. Тайната за постигането на това, е контрола на движението на семето през целият му път - от бункера до почвата.

 

 Повечето сеялки за окопни култури на пазара, днес са на принципа на свободното падане на семето в семенния ботуш до почвата - семето е пуснато от механичен или вакуумен апарат, и пада в изсяващият ботуш, благодарение на гравитацията. При висока скорост, вибрациите които се получават, карат семето да подскача в тръбата, с което се намалява голяма част от прецизността.

 

Vaderstad Tempo“ обаче, използва налягането от дозиращият апарат, за да “изстреля” семето през късата и права тръба – това е технологията  „Power Shoot.

Бързото преминаване на семената, намалява подскоците. Това, заедно с формата на тръбата осигурява голяма прецизност, дори и при висока скорост, като вибрациите и наклоните не оказват влияние.

 

Дозиращият апарат – ключов компонентДруго ключово превъзходство на тази невероятна машина е дозиращият апарат.Това е и една от тайните, който стоят зад поразителния капацитет на сеялката. Комбинация на голяма точност при висока скорост с минимална чувствителност на вибрации и наклони. За да се постигне това, VADERSTAD проектирaт дозиращ механизъм, който работи под високо налягане и е на малка дистанция от почвата, както и с ниска чувствителност за различните размери семена. Това прави „Tempо“ изключителна машина, с голяма производителност и точност на изсяване, която на нашият пазар се предлага от „Римекс 1 - Холдинг“.

 

Сеитбената норма се настройва изцяло от контролната станция, която е в кабината. Първо се избира броя на отворите върху измерителният диск, след това колко броя семена  да се изсеят на декар, както и разстоянието между семената в мм. За да бъдат оптимизирани настройките, може да се изпробва всеки апарат да дозира по 200 семена, за да се види какви са пропуските. Това може да се прави преди стартирането на сеитбата, за да се направят оптимално добри настройки. 

 

Бункери за семенаБункерите за семена са друго ключово подобрение, коментират още специалистите от „Римекс 1 - Холдинг“. Те имат капацитет от 70 л всеки. Този обем дава възможност на 8 редова машина да засее 200 дка без презареждане. С паралелното свързване има торсионна пружина, която може да добави допълнителни 150 кг натиск. Това дава внушителните 325 кг за всеки апарат. Това е много важно, при сеитба на малко или необработени добре почви при висока скорост. Пружината може да бъде много лесно настроена без необходими инструменти. 

 

 

 

 

ЧистачиЧистачите на всеки ред са поредната опция при „Vaderstad Tempo“. Предназначението им е да почистят реда от растителни остатъци, буци и камъни. Много е важно да се настроят правилно за да могат да премахват само необходимото.

 

 

 

Торовнасянето подобрява поникванетоНа сеялката „Tempo“, торовнасянето (Combi)също е опция. Големият бункер за тор е 1700 л, на 8 редовите и 1250 л на 6 редовите машини. Бункерът е разположен централно и лесно се зарежда с т.н. Big Bag, телескопични товарачи или разтоварващи шнекове. За да е по – лесен достъпа има здрава и стабилна платформа от предната страна.

 

Апарати за торовнасянеТорта се измерва със система, която е подобна на тази на известната сеялка Rapid, но вместо от земната гравитация, торта се транспортира в ботушите с помощта на въздух. При Tempo, се използва същият вентилатор за транспорта на торта и за създаване на налягането в изсяващите апарати. Апаратите за торовнасяне са пружинно окачени и осигуряват натиск от 150 кг, като гарантират ефективността дори и при най тежките условия.  Има възможност да се настройва разстоянието до изсяващият ботуш, като стандартната настройка е 5 см зад и под семето.

 

 Кутия за микрогранулиОще от допълнителните възможности, които предлага невероятната  сеялка „Tempo“,  са именно възможностите за оборудване и с кутии за микрогранули, които се поставят зад всеки бункер за семена и имат капацитет от 17 л. Това ги прави лесни за употреба и зареждане, като операторът има добър контрол върху количеството вътре. Калибровката и настройките се извършват от контролната станция в кабината.  Невероятна машина! Ето, че за пореден път земеделието в България може да се довери изцяло на „Римекс 1 - Холдинг“. Непрестанният  им стремеж да са винаги на върха, превръща в реалност, всяка необходимост от усъвършенстване в земеделието ни.