Dobrich Online Виж пълната версия

Легендарният диригент Мартин Зигхарт пристига от Виена за концерт с БКО - Добрич

2023-05-02 09:11:50

На 16 май от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ добричката публика ще види на живо още един австрийски диригент със световна кариера, поканен от Община град Добрич като гост диригент на камерния оркестър

 


Мартин Зигхарт е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest, Cchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, радиосимфоничните оркестри на Берлин, Щутгарт, Кьолн,  Хановер и много други.


След обучението си е главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър като през този период интензивно се занимава и с църковна музика. Свирил е и като камерен музикант с „Wiener Instrumentalsolisten“, „Eurasia-Quartett“ и „Concentus Musicus“ с Николаус Арнонкур. През 1985 г. е назначен за асистент диригент на Г. Рождественски. След това е диригент на Щутгартския камерен оркестър, най-старият камерен оркестър в Германия, където поема поста от легендарния главен диригент Карл Мюнхингер.


През 1992 г. е главен диригент на оркестър Брукнер в Линц и Операта в Линц. Има записани множество компактдискове и с двата оркестъра.  Ръководи оркестъра на Йохан Щраус по време на четиригодишно турне в Япония. След активната си работа в Щутгарт и Линц той разширява своята  дейност и е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. През 2003 г. става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Арнем и основава свой собствен фестивал на открито „Моцарт в Райнсберг“, посветен на оперите на Моцарт. 


Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич, от когото е и предложението за това гостуване в Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: „Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“


Програма:


Кристоф Вилибалд Глук - Увертюра към операта „Ифигения в Авлида“


Антонин Дворжак - Серенада за струнен оркестър


Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония № 29, Ла мажор, КV 201


Билети могат да бъдат закупени от 16:00 часа в деня на концерта в залата. Цената на редовния билет е 5 лв., а за пенсионери и учащи е 2 лв.