Dobrich Online Виж пълната версия

Условна присъда за катастрофа със загинал колоездач

2012-01-19 07:56:20

Условно наказание от 2 години и 6 месеца с 5 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич, на 59-годишния Иван Д. Ив. от Добрич.

Той бе признат за виновен в това, че по пътя Добрич – Варна, на около 500 метра преди разклона за с. Стефаново, по непредпазливост е причинил смъртта на 34-годишен мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково, като е направил всичко възможно и зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.

Съдът лиши Иван от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца години.

Наложеното наказание е съобразено с това, че обвиняемият е направил всичко необходимо за оказване на помощ на пострадалия като е съобщил за инцидента на тел. 112 и е помогнал за качването му в линейката, както и че не е бил употребил алкохол, има много добри характеристични данни, чисто съдебно минало и няма наказания по Закона за движение по пътищата.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че на 10 ноември 2009 година, около 17,30 ч. Иван е управлявал личния си лек автомобил „Рено Клио” в посока към град Варна. В близост до разклона за с. Стефаново, в посоката на „Реното” се движел пострадалият с велосипед. Колелото не било оборудвано със светлоотразители. Иван шофирал на къси светлини със скорост 80 км в час. Той не забелязал движещия се пред него велосипедист и последвал удар между двамата. 

 

Подсъдимият веднага спрял и заедно със спътничката си съобщили за инцидента на телефон 112. Пострадалият бил отведен в МБАЛ – Добрич, където бил лекуван до 02.12.2009 г. След изписването му той бил настанен в дома на брат си в с. Любен Каравелово, област Варна. На 28.12.2009 г. състоянието му започнало да се влошава, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 08.01.2010 г. близките му повикали „Бърза помощ” и 35-годишният бил отведен в УМБАЛ „Св. Марина” - Варна, където починал същия ден.

Назначените химически експертизи установили, че подсъдимият Иван не бил консумирал алкохол, а пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%.