Dobrich Online Виж пълната версия

Добра идея ли е да вземете кредит с лошо ЦКР?

2023-04-06 07:47:13

В последно време свикнахме да вземаме кредити. Това е така понеже от години България е в лошо икономическо положение, от което голяма част от населението не може да излезе. Когато доходите ни са малко, а всички артикули на пазара – скъпи, не можем да спестим лесно. Проблемите също не ни подминават. Неработеща техника, повредено превозно средство, медицински проблем и спешна нужда от ремонт са най-често срещаните причини да вземаме кредити. Но какво се случва, когато вземаме заеми, които не можем да погасим навреме?

ЦКР – какво е и защо е толкова важно?


Когато вземаме кредити, които не погасяваме в срок кредитната ни история се влошава, което ни пречи да се възползваме от нови кредитни продукти. ЦКР означава Централен кредитен регистър. Той е платформа към БНБ, в която се съхранява информация за кредитната задлъжнялост на българите за период от пет години назад. От там всяка финансова компания може да вземе информация дали сте били редовни платци. Вие също можете да проверите своето досие в този регистър. Всеки потребител има право на една безплатна годишна справка. При желание за втора ще е нужно да подадете платена заявка.


Кредит с лошо ЦКР – откъде да го вземете?


Банковите компании обикновено имат доста високи изисквания към клиентите си и рядко отпускат кредит с лошо ЦКР. Затова повечето потребители търсят фирмите за бързи заеми. Имайте предвид обаче, че не всяка финансова институция, предлагаща бързи кредити е готова да ви отпусне заем с лоша кредитна история. Най-добре се информирайте предварително за това кои са фирмите на пазара, какви изисквания имат към потребителите и какво предлагат като условия. Важно е да сте запознати и с параметри като ГПР, ГЛП, погасителен план, наказателни лихви, такси и комисионни.


Когато намерите фирма за кредити, която отпуска заеми с лоша кредитна история, попитайте какви допълнителни изисквания има тя. Много от фирмите на пазара имат куп изисквания към клиентите си с влошено кредитно досие. Това е така, понеже се опитват да намалят своя кредитен риск. Тези изисквания обикновено включват: нужда от солидарен длъжник, банкова гаранция или обезпечение.


Пазете добра кредитна история


За да не влошавате своето досие в ЦКР, плащайте вноските си в срок. Ако изпитвате затруднения с погасяването на кредита си, най добре се обърнете към кредитния си експерт, вместо да игнорирате ситуацията. Компаниите за бързи кредити предлагат по-гъвкави решения, могат да ви консултират и да ви дадат напътствия, за да намерите начин да се справите в този момент.


Кандидатствайте бързо и лесно


Процесът по кандидатстване не се различава от този за обикновен заем. Когато изберете фирма за бързи кредити можете да подадете заявлението си на сайта на компанията, на телефон или на място в офис на кредитора. Когато кандидатствате, попитайте дали в дадената компания отпускат заеми с лошо ЦКР и какви са условията за това, за да прецените какъв е шанса да получите одобрение за заем. Така няма да губите ценно време и ако не успявате да покриете изискванията на кредитора, можете да потърсите нов. Сравнете офертите, за да намерите най-добрата. Сайтове за сравнение като Everlike.bg могат да ви помогнат да направите добър избор.


Да изтеглите кредит с лошо ЦКР не е невъзможно, но не забравяйте, че трябва да го върнете в посоченото по договор време. Планирайте нещата си така, че да не изостанете с изплащането на вноските по заема. Неплащането на вноските навреме може да доведе до наказателни лихви, невъзможност да вземете следващ кредит, а в по-тежки случаи дори до запор на банковата ви сметка.


Може ли такъв заем да се вземе онлайн?


Онлайн заемите навлязоха сериозно през последните години. Все повече потребители търсят такъв тип заем понеже е по-лесен за вземане, което им спестява време и усилия. Много компании предлагат кредити с лоша кредитна история онлайн. Нужно е да имате мобилно устройство, за да преминете определена дистанционна идентификация. Бъдете внимателни в интернет и извън него. Доверявайте се на лицензирани кредитори и избягвайте контакта с лихвари и съмнителни частни лица. Не отваряйте имейли от непознати компании и фирми с които нямате отношения. Също така бъдете разумни щом става въпрос за лични данни. Не предоставяйте важни документи на други хора дори да ги считате за близки.


Рефинансиране


Рефинансирането на кредит е прекрасна възможност да намалите месечните си вноски и да не допускате просрочия. Това може да стане чрез намаляване на лихвата по кредита или чрез увеличаване на срока на заема за рефинансиране. Можете да рефинансирате почти всякакъв вид кредит: бърз заем, банков кредит, ипотечен кредит или фирмен заем. В някой случаи може да получите и допълнителни средства за ползване. В този случай няма да има нужда да теглите нов кредит в ситуация, при която едновременно се прави рефинансиране и увеличение на задължението.