Dobrich Online Виж пълната версия

Изправят пред съда двама мъже от Добрич за грабеж на дамска чанта, придружен с телесна повреда

2023-04-03 08:59:11

Ако бъдат признати за виновни двамата могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок до пет за непълнолетния към момента на извършването на деянието В.М. и „лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, както и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Двама мъже от Добрич, обвиняеми за грабеж  на дамска чанта, придружен със средна телесна повреда, ще бъдат съдени по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в града. В.М. (18 г.) и М.Д. (30 г.) бяха предадени на съд  за извършено от тях престъпление.  


По-възрастният от двамата бил определен като подбудител на деянието в обвинението, а другият бил непълнолетен при извършването му.


На 9 май 2022 година, около 02:20 часа, М.Д. излязъл от игрална зала, намираща се на улица „Независимост“ в Добрич, и се срещнал с непълнолетния си братовчед. Казал му, че от игралната зала ще излезе една непозната за тях жена и поискал непълнолетното момче да вземе чантата й. Първоначално В.М. отказвал и не искал да се съгласи, но по-големият му роднина го принудил.


Когато жената се появила на улицата, младежът тръгнал след нея и бягайки дръпнал дамската й чанта от ръката, но не успял да я вземе. Вследствие на дърпането пострадалата загубила равновесие и паднала на земята, като сериозно се наранила. Обвиняемият В.М. изминал няколко крачки напред, след което се върнал, взел дамската чанта и побягнал. Отдалечил се от местопрестъплението, срещнал се с братовчед си, който изостанал малко от него, и разгледали ограбеното. По-възрастният взел чантата, като изхвърлил от нея само мобилния телефон на жената, и всеки тръгнал по пътя си.


Връщайки се към игралната  зала, обвиняемият М.Д. забелязал, че пострадалата все още лежи на земята. Той уведомил за това охранител в обекта, който се притекъл на помощ на жената и извикал екип на Спешна помощ. От  изготвената по досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза се установило, че при падането на земята пострадалата получила закрита черепно-мозъчна травма, обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота.


В хода на образуваното по случая разследване станало ясно, че жената е станала жертва на грабеж. Била установена съпричастността на В.М. и на М.Д. към престъплението и двамата мъже били привлечени към наказателна отговорност.


Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд - Добрич. Ако бъдат признати за виновни двамата могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок до пет за непълнолетния към момента на извършването на деянието В.М. и  „лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.