Dobrich Online Виж пълната версия

Образуваните до момента СИК в област Добрич са 376

2023-03-16 10:15:37

Подготовката на изборите засега върви нормално и по график. Няма подадени жалби до този момент.

Образуваните до момента в област Добрич секции за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори са 376, като тук са включени и тези, които все още са под условие. Сигурните са 267, а 129 са под въпрос. 


Избирателите в област Добрич от изборите на 4 април 2021 година до момента са без особена и драстична промяна – около 175-176 000. 


Предложения за замяна на членове на секционни избирателни комисии постъпват, но случаите са много по-малко в сравнение с предходните избори и почти всички комисии са в първоначалния си вид. Районната избирателна комисия в Добрич е назначила съставите на СИК, тъй като не беше постигнато съгласие, в общините Добрич и Каварна. Това по думите на председателя й Цонка Велкова не е прецедент, тъй като се е случвало и преди. 


От РИК отново напомнят, че на 18 март изтича срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, както и за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и по електронен път, заявление се подава до съответната община по настоящ адрес. Това, че хората имат регистриран настоящ адрес, не им дава автоматично право да гласуват на него, ако не са подали изрично заявление, уточни Цонка Велкова. 


Според нея отчитането и обработването на резултатите от СИК ще бъде много по-дълго, в сравнение с предходните избори. Цонка Велкова изрази опасение, че една от причините за това ще е видеонаблюдението, което трябва да се включи и да се направи запис за самото преброяване. От попълването на протокола до полагането на подпис устройството трябва да работи. Затова вероятно в РИК ще започне по-късно отчитането на изборните резултати. Велкова обърна внимание на факта, че те все още нямат конкретни методически указания за видеонаблюдението. „Забавянето на РИК идва от бързането на СИК да дойдат първи при нас, а именно в бързината се правят най-лесно грешки“, допълни Цонка Велкова.


Обученията започват на 25 март в гр. Тервел, на 26 март те ще са в Добрич, на 27 март – в общините Крушари, Шабла, Каварна и Балчик и 28 март – община Генерал Тошево и община Добричка. 


По време на обучението ще бъде обърнато специално внимание на комисиите да бъдат много внимателни в сумирането на данните, особено там, където ще има гласуване и с хартиена, и с машинна бюлетина. „Много често грешките са именно при пренасянето на данните, при сумирането, тоест вижда се, че грешката е механична, но тя все пак поражда съмнение. Повечето членове на комисии са все хора, които вече са били ангажирани и в предходни избори, така че имат опит“, заяви Цонка Велкова. Тя апелира всички членове, независимо дали са в ръководството на дадена комисия или не, да присъстват на обучението.