Dobrich Online Виж пълната версия

Извършилите ремонт на жилище през 2022 година ползват данъчно облекчение

2023-03-07 09:44:49

Граждани, които са извършили подобрение или ремонт на собствен жилищен имот през 2022 г., могат да се възползват от данъчно облекчение и да намалят годишната си данъчна основа с до 2000 лв. за направените разходи за труд, информират от НАП

За да ползват данъчните облекчения,  физическите лица трябва да поискат финансов документ за платения труд при извършването на подобренията и/или ремонта на имота и да попълнят Приложение № 10 на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Срокът за подаване на формулярът изтича на 02 май 2023 г., напомнят от НАП Добрич.


От офиса на приходната агенция в Добрич обръщат внимание, че данъчната основа може да бъде намалена само със стойността на извършената услуга, без сумата, платена за материали. Допълнително условие за ползване на облекчението е собственикът на имота и лицето, извършило ремонта, да не са свързани лица. Облекчението се ползва, когато недвижимият жилищен имот е на територията на страната и не е включен в дейността на предприятието, в случай че лицето извършва стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон.


Когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие, че общият размер на облекчението не превишава 2000 лв. Важно условие е лицата да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.