Dobrich Online Виж пълната версия

Окръжният съд се произнася по делото на МБАЛ срещу нейни служители на 15 март

2023-03-02 06:08:50

На последното заседание бяха разпитани над 20 свидетели

Окръжният съд обяви за решаване делото, образувано по искова молба на МБАЛ – Добрич срещу служители на лечебното заведение.


Съдът прие и заключението на вещото лице по допусната в предходно съдебно заседание експертиза, която трябваше да установи колко са заетите на работа в лечебното заведение и на какви трудови договори са те.


Припомняме, че делото беше образувано по искова молба от МБАЛ Добрич, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка против работници и служители в болницата. Ищецът е предявил исковете по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в качеството си на работодател. Ответници са служители в болницата, за които се твърди, че са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. Исковата молба вече е насочена срещу 42 лица, след като още ищецът оттегли исковата си претенция спрямо още един ответник.


Защитата на ответниците оспорва исковете. Твърди, че в МБАЛ Добрич не е имало нито предупредителна, нито ефективна стачка, а само символични протестни действия, в които работещите са се включвали във времето на полагащите им се дневни почивки или в дни, когато не са били дежурни по график.


Окръжният съд в Добрич трябва да излезе с окончателното си решение по делото на 15 март.