Dobrich Online Виж пълната версия

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ

2023-02-02 06:28:02

На 2-ри февруари отбелязваме Световния ден на влажните зони. Причината – да насочим поглед и грижа към тези ценни природни местообитания, които изчезват три пъти по-бързо от горите

Освен безценен източник на вода, влажните зони изпълняват и редица други незаменими функции    обогатяване на подпочвените води, защита от бури, намаляване на наводненията, съхраняване на бреговата линия, контрол на почвената ерозия и задържането на въглерод, хранителни вещества, седименти и замърсители.


Близо 90% от влажните зони в света са деградирали от 1700 г. насам. Те са критично важни не само за биоразнообразието, за смекчаването и адаптирането към промените в климата и наличието на прясна вода, но и за световните икономики.


В България празникът се чества от 26 години. В четвъртък – на 2-ри февруари, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще излъчи няколко видеа от влажни зони в страната в своите страници във Facebook и YouTube – от Шабленска тузла, от Шабленското езеро и от защитена зона „Мандра-Пода“.


Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари, за да се повиши осведомеността за тези ценни местообитания. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони. Рамсарската конвенция е първият и единствен до днес международен договор за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси, насочен към тези специфични екосистеми. Страната ни е сред първите държави, които подписват Рамсарската конвенция, която влиза в сила у нас от 24 януари 1976 г.


Източник:БДЗП