Dobrich Online Виж пълната версия

Общинските съветници на Каварна одобриха тегленето на кредит от над 20 милиона лева

2022-11-29 14:42:06

Сумата от 20 600 000 лв. е предназначена за реализирането на четири инфраструктурни проекта. Десет общински съветници от групите на ГЕРБ, ВМРО, Атака и НФСБ гласуваха „за“ тегленето на кредит, седем бяха „против“.

Кредитът на обща стойност до 20 600 000 лв. е предвиден за следните четири проекта:


1.Реконструкция и рехабилитация на ул. „Черноморска“ гр. Каварна. Проектът предвижда цялостна реконструкция на бордюрите, тротоара, банкетите, ремонт на кръстовището с минимум 5 м навлизане след него и ремонт на подлеза, намиращ се в началото на улицата. Стойността е до 9 800 000 лв. с ДДС.


2.Реконструкция и възстановяване на паркови пространства в гр. Каварна. Проектът предвижда обновяване на съществуващите пешеходни пространства, изграждане на нови алеи, подмяна на бордюри и настилки, възстановяване на чешми, нови кошчета за отпадъци, подмяна с нови паркови пейки и обособяване на нови пространства за отдих и забавления. Създаване на достъп на хора с увреждане, доизграждане на детска площадка в източната част на парка, парково осветление в източната част на парка, подмяна на ел. инсталация, озеленяване на паркови пространства, монтиране на заграждения по част от източната граница на парка. Проектът е на стойност до 3 500 000 лв. с ДДС.


3.Изграждане на улична канализация О.Т.1304 ДО О.Т.1301 НА ул. „НЕФТЯНИК“ И ОТ О.Т.1301 ДО СЪЩЕСТВУВАЩА РШ 483 НА ул. „ПРОСТОР“ в гр. Каварна. Предвидените дейности смесена канализация за битови и дъждовни води, започваща от о.т. 1304 на ул. „Нефтяник“, като се ситуира в средата на уличното платно, минава последователно през о.т. 1303, 1302 и 1301 по ул. „Нефтяник“ и о.т. 1300, 1299, 1298, 1297 се зауства гравитачно в съществуваща РШ 483 на ул. „Простор“ (около о.т. 1296). Общата дължина на канализационната мрежа е L=383m с диаметър Ф315mm РР. Предвидената сума е до 3 000 000 лв. с ДДС.


4.Реконструкция и рехабилитация на ул. „Георги Кирков“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Христо Ботев“ в гр. Каварна в частта от ул. „“ Стефан Караджа“ до ул. „Сава Ганчев“. Предвидената сума е до 4 300 000 лв. с ДДС   


Източниците за погасяването на дълга са собствени бюджетни средства на Община Каварна. 


След представянето на докладната от вносителя й кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева стана ясно, че четири от шестте комисии са изразили несъгласие с тегленето на дългосрочния дълг. В залата общински съветници изразиха опасенията си, че толкова голям кредит ще доведе до финансова нестабилност на общинската хазна и ще постави следващата местна власт в заварено положение. Марийка Стоянова, председател на Комисията по финанси в ОбС Каварна, заяви, че липсват цели и технико-икономическа обосновка, за да знаят какви ще са и количествено стойностните сметки, каквито общинските съветници нямат. Очакваните срокове за реализация също са неясни, липсва и социално-икономически анализ на очакваните резултати от осъществяването на тези проекти. При положение че бюджетът на Община Каварна е около 8 милиона лева, максималният дълг на година, който тя може да поеме е за сумата от около 970 000 лв. При кредит от 20 милиона лв. е ясно, че ще се изисква много по-голяма сума, заяви още Марийка Стоянова.


Нина Ставрева, общински съветник, представи в залата експертна обосновка от инж. Тодор Ахпазов. В нея той посочва, че предвидената сума от 9 800 000 лв. за ул. „Черноморска“ е твърде завишена. По направения от него преглед реалната стойност на проекта е до 7 500 000 лв., включително за СМР, непредвидени работи, инвестиционен контрол и други. Той изразява и резерви по отношение на ремонта на пътната конструкция и призова тя да не се пипа, тъй като е в добро състояние. Това ще намали разходите с още 1 500 000 лв. 


Независимо от изразените в зала доводи при гласуването докладната на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева получи одобрението на 10 от 17-те общински съветници и така се даде зелена светлина за тегленето на кредит от близо 21 милиона лева при одобрение на проектите.