Dobrich Online Виж пълната версия

ОИК Каварна продължава да не връща Красимир Кръстев като общински съветник

2022-11-29 08:34:19

Красимир Кръстев беше отстранен от Общинския съвет Каварна на 1 февруари тази година след сигнал до ОИК за отсъствия от заседания. След обжалване Върховният административен съд на 13 юли постанови решението на ОИК като незаконно и върна правомощията на Красимир Кръстев.

До съдебната сега се стигна, след като председателят на Общинския съвет Каварна Йордан Стоянов подаде сигнал до ОИК, в който се посочва, че той е допуснал седем отсъствия от заседания, без да е уведомил писмено по надлежния начин за това. Комисията с 8 гласа „за“ и 3 „против“ гласува отстраняване на Красимир Кръстев. 


Красимир Кръстев обжалва това решение пред Административния съд Добрич, след което магистратите отсъдиха в негова полза и на 24 февруари се произнесоха, че отстраняването му е незаконно, съгласно ЗМСМА. Делото се прехвърли и във Висшия административен съд, след като ОИК Каварна обжалва и така се стигна до окончателното произнасяне на съда от 13 юли тази година, а именно Красимир Кръстев да бъде възстановен като общински съветник в Каварна.


Независимо от тоз факт Красимир Кръстев вече четири поредни заседания не бива допуснат, а неговото място и досега заема Маруся Георгиева. По думите му Общинската избирателна комисия все още не е провела заседание и не е излязла със съобщение за връщането му. Красимир Кръстев подчертава, че липсата на срок да бъдат върнати правата му е пропуск в ЗМСМА и той трябва да бъде поправен, за да не се стига до следващи прецеденти като неговия. 


От ЦИК са изпратили писмо до ОИК, в което се посочва, че те трябва да излязат с решение в „най-кратки срокове“, без да се посочва кои срокове се смятат за кратки. Именно това е и аргументът на председателя на ОИК Даниела Николова, която свиква заседание на 3 септември, но то няма кворум и решава следващото да е на 30 ноември. Ако и то не събере кворум, ще трябва да се насрочи следващо заседание, без от това да следва да има законови санкции поради забавяне.


„Случаят ми е показателен, че в закона има пропуск и той трябва да се преразгледа“, категоричен е Красимир Кръстев.