Dobrich Online Виж пълната версия

Орлето Илия, на което през август орнитолози от БДЗП поставиха предавател, от няколко дни лети на територията на Танзания

2022-11-21 09:58:33

Малкото птиче започна миграцията си към Африка на 13 септември и вече пресече границите на 12 държави, като последно премина през Демократична република Конго, Уганда и Бурунди



Преди месец малкото кресливо орле се задържа за няколко дни на границата между държавите Судан и Чад и изглеждаше като да е намерило своето място за зимуване, но смелото му българско сърце не издържа и то реши да продължи пътешествието си отвъд екватора.



Илия се появи на бял свят тази година, в гнездо в близост до село Александрия, община Крушари. Кръстник на малката птица е Михаил Илиев от БДЗП, който избра Свети пророк Илия да закриля орлето. Един от най-великите християнски светци се носи по небето в огнена колесница, а пернатият му съименник обикаля света с предавател на гръбчето, изпращайки сигнали до всички, които следят пътя му.


Предавателят, който носи малкото кресливо орле, е част от предвидените дейности по проект „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Целта на проекта е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България.