Dobrich Online Виж пълната версия

РБ „Дора Габе“ получи колективната награда на Община Добрич по повод Деня на народните будители

2022-11-01 11:20:19

На официална церемония Община Добрич връчи годишните си награди в областта на културата и науката по повод 1 ноември, Деня на народните будителите. Церемонията се състоя в Огледалната зала „Нели Божкова“

Днес се навършват 100 години от първото честване на Деня на будителите и макар, че годините са различни, и тогава, и сега дезинформацията е била част от живота на хората. „Единственият начин да победим тази дезинформация е истината и аз вярвам, че тя ще даде пътя, по който трябва да вървим и като народ“, заяви в словото си кмета на Община Добрич Йордан Йорданов.


Наградите на Добрич в областта на културата и науката бяха връчени от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ в Община Добрич и председател на Комисията по присъждане наградите д-р Емилия Баева и кмета на община Добрич Йордан Йорданов. Членове на комисията са Боян Саркизов, Атанаска Георгиева, Марина Константинова, Мариана Георгиева, Румяна Стоянова и секретар Дияна Борисова, директор на Дирекция „Хуманитарна дейност“.


Наградите имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени, дейци на изкуството и културата от Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните и визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката.  Те включват диплом и парична сума.


Знак и израз на признание почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на гр. Добрич получи Даниела Василева-Христова - за приноса й в осъществяването на иновативни образователни и информационни прояви, за привличане на повече деца в света на книгите и популяризирането на четенето.


Почетна грамота получи Стоян Стоянов - за успешно осъществените международни инициативи през годината и проекти със социална насоченост.


Юлиан Георгиев получи грамота за ползотворната му дейност като председател на НЧ „Романо Дром 2002 г.“ - за усилията в интегрирането на българските граждани в уязвимо социално положение.


Станка Енчева получи почетна грамота за постижения в сферата на любителското художествено творчество, за добрите резултати в работата ѝ с младите хора.


Генка Петрова получи почетна грамота за високо художествено постижение и изяви в областта на литературата.


Александър Велчев беше удостоен с почетна грамота по повод 70-годшнината му и постижения в поезията.


Росица Дурмушлийска получи почетна грамоа по повод нейната 60-годишнина и отдадеността ѝ на хоровото и певческо изкуство.


НЧ „Романо Дром 2002 г.“ беше удостоено  почетна грамота по повод 20-годишнината от учредяване на читалището и превръщането му в център на културни и образователни дейности, както и за целенасочен и интегриран подход в работата с граждани в уязвимо положение. 


Наградата за млад творец получи Деан Дженков – за принос в развитието на акордеонната школа в Добрич и високи творчески постижения в работата с подрастващото поколение през 2022 година.


Индивидуалната награда на Община Добрич беше връчена на Елвира Пастърмаджиева за безспорния й принос за развитието на хоровото изкуство в Добрич и страната, за осъществените музикални проекти през годината и по повод нейната 60-годишнина.


Колективната награда на Добрич получи Регионалната библиотека „Дора Габе“ за приноса ѝ за събиране, опазване и популяризиране на паметта на Добрич и Добруджа, както и за реализираните проекти през настоящата година.