Dobrich Online Виж пълната версия

Медицински сестри и акушерки от МБАЛ-Добрич от днес са в символична стачка

2022-10-07 11:36:18

От Синдиката на българските медицински специалисти към "МБАЛ-Добрич" АД са напуснали преговорите по сключване на Колективен трудов договор и искат по-високи трудови възнаграждения. От днес те са в символичен протест, без да спират работа.

На страницата си „МБАЛ-Добрич“ АД информира, че с протоколно решение с изх.№ 5051 от провелите се преговори на 23.09.2022 г. в „МБАЛ-Добрич“ АД гр. Добрич, по свое желание представителите на СБМС за „МБАЛ-Добрич“ АД прекратяват участието си в преговорите по сключване на КТД.


Преговорите по подготовка и изготвяне на КТД към „МБАЛ-Добрич“ АД продължават със синдикалните представители на СО „ПОДКРЕПА“ и „АРК“ към „МБАЛ-Добрич“ АД.


Председателят на Синдиката на българските медицински сестри в областната болница Снежана Николова е категорична, че те ще продължат да настояват месечните им основни трудови възнаграждения да бъдат 1 500 лв. През месец октомври със задна дата ръководството на многопрофилната болница обяви увеличение на заплатите с 25% и със 100% на допълнителните трудови възнаграждения. Заедно с увеличението, заплатите на медицинските сестри в момента е 1027 лв., което, по думите на Снежана Николова, е крайно недостатъчно. 


„От юни месец сме в преговори, но не постигнахме съгласие за основна заплата от 1 500 лв., както е по отрасъл според КТД“, посочи Снежана Николова.  


Над 120 са медицинските сестри в МБАЛ-Добрич, които членуват в Синдиката на българските медицински специалисти към болницата. Техният председател Снежана Николова се тревожи и от критичните нива на медицински сестри в болницата, като в някои от отделенията работят по едва 2-3-ма медицински специалисти и съставянето на график е изключително трудно. Налагат се дежурства от по 12 часа, това води до крайно изтощение, не се осигуряват, според Николова нито храна, нито вода, нито дрехи за медицинските сестри, а всичко плащат сами.


По отношение на допълнителните възнаграждения Снежана Николова посочи, че до увеличението през месец октомври са получавали по 180 лв. месечно, сега те вече са 360 лв. Тяхното настояване е тази сума да бъде включена към основната заплата, тъй като здравното заведение в противен случай може да ги използва като буферни средства за покриване на месечните разходи за консумативи, лекарства, газ и електрическа енергия. 


„Стачката я организираме, защото искаме нашата професия да я има и след нас, искаме да има кой да обслужва нашите деца, всички хора, сега заради ниското заплащане никой не иска да практикува професията. Затова трябва някой да ни чуе“, заяви Снежана Николова. 


На 12 октомври ще се проведе следващото заседание в МБАЛ-Добрич, заедно със СО „ПОДКРЕПА“ и „АРК“ към „МБАЛ-Добрич“ АД.


На този етап протестът на медицинските сестри е символичен - с лентички и плакати и без да напускат работните си места. Те са категорични обаче, че ако желанието им за увеличение на заплатите не се изпълни, ще преминат към ефективни стачни действия, които предвиждат спиране на работа за един час на ден и обслужване само на спешните пациенти.