Dobrich Online Виж пълната версия

Еколози готови да поискат оставката на Борисов

2011-12-30 13:29:04

Еколози ще поискат оставката на премиера Борисов, ако проектозаконът за горите бъде приет. Подобни решения ще дадат нови основания на правителството на Холандия да стопира членството ни в Шенген, смятат "Зелените".

„Зелените" ще поискат оставката на премиера Бойко Борисов, ако проектът за Закон за горите бъде приет, обяви Андрей Ковачев, съпредседател на партия „Зелените". Еколозите вече поискаха и оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, още преди законопроектът да мине пред парламента.

Подобни решения ще дадат нови основания на правителството на Холандия да стопира членството ни в Шенген, смятат природозащитниците. Според тях в България липсва правов ред, а корупцията е основен принцип в управлението на страната.

Няма по-силен пример от това офшорни компании да изрекетират правителството в нарушение на сроковете за обсъждане на законопроект и създаването на нов лесен механизъм за застрояване на заменените някога гори, посочват в официална декларация на партията.

"Зелените" посочиха, че зад „Витоша ски", „Юлен" АД и „Рила спорт" стоят офшорки, регистрирани на Каймановите острови, а собствениците им са неясни. От партията упрекнаха управляващите, че отдават за застрояване обществени гори на "свои хора", без конкурс и публичност.

Освен това те алармираха и за износ на незаконно добита дървесина от България.

„Зелените" ще помолят правителствата на всички останали страни-членки на Евросъюза да следят с особено внимание приемането на този законопроект.

Ще поискаме да ревизират своето отношение към сегашното политическо управление на страната в съответствие с приемането или неприемането на този грабителски закон, коментират от партията.