Dobrich Online Виж пълната версия

Служители на ГДО и ГДИН протестираха за по-високи заплати днес в Добрич

2022-07-26 05:40:20

Служители на Главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ излязоха на протест пред Съдебната палата в Добрич с искане за изпълнение на ангажимента на Министерството на правосъдието за увеличение от 300 лв. на основните си възнаграждения

Около двайсет служители на Съдебната охрана се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в Добрич, за да изразят недоволството си от неизпълнените от страна на Министерството на правосъдието обещания. Припомняме, че на 15 юли, по време на посещението си в затвора във Враца, правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че всички служители на двете дирекции ще получат 300 лв. увеличение на заплатите, считано от 1 юли 2022 година. Реалното увеличение обаче, според протестиращите , е от едва 125 лв., което те определиха като подмяна на заявеното повишение преди по-малко от две седмици.


По думите на председателя на Синдикалното сдружение „Охрана“ Добрич Емил Колев това увеличение не отговаря по никакъв начин на инфлацията в страната. Той е служител в съдебната охрана от около десет години, като за последно заплатите им са били актуализирани през април 2020 година. Според него моментът за протест е точно сега, независимо от политическата ситуация в страната. Като обидно и напълно неадекватно на инфлационните процеси в България определи увеличението на основните възнаграждения със 125 лв. и зам.-председателят на Синдикалното сдружение Добромир Мавродиев. Той изрази увереност, че протестите няма да спрат, докато не се изпълни искането им заплатите им да бъдат повишени с 300 лв. 


Служители на ГДО и ГДИН от Добрич ще вземат участие и на националния протест пред сградата на Министерството на правосъдието в събота.