Dobrich Online Виж пълната версия

Наблюдава се нападение от ливадна пеперуда по слънчогледа, но това няма да се отрази на реколтата

2022-07-19 07:44:19

Масово нападение от ливадна пеперуда се наблюдава през последните седмици в посевите от слънчоглед и царевица, но това няма да се отрази много неблагоприятно на реколтата, заяви пред Добрич онлайн селекционерът по слънчогледа към ДЗИ Галин Георгиев.

По думите му за първи път се наблюдава нападение с такива обеми. 


„Според някои специалисти това е ливадна пеперуда. Не съм го наблюдавал на живо, но по повредите, които виждам най-вероятно е точно това и засяга не само слънчогледа, но и царевицата. По данни на хората, с които съм разговарял, това се наблюдава в началото на техните полета и особено там, където около посевите има люцерна или други фуражни смески. Според мен не е нещо фатално, което да притеснява земеделците или да компрометира реколтата” – каза Георгиев.


Нападението от ливадната пеперуда се наблюдава само в началото на полетата – на около 15-20 метра, но според специалистът е късно да се пръска с каквото и да е, а и няма смисъл. 


„Явно има каламитет в развитието на тази пеперуда. През определен период от време някой вредител се развива много интензивно и нанася повреди по културите, както е при скакалците, които също не са всяка година, а през определен период от време нападат и унищожават.  Така е и при болестите, тази година също се наблюдаваше много мана по слънчогледа, от 4-5 години не беше се наблюдавала, но тази година имаше много” – сподели още той. 


По думите на Галин Георгиев досега ливадната пеперуда не се е появявала при слънчогледа така масово, затова и няма голям опит в борбата с нея. Той е категоричен обаче, че няма да бъде компрометирана реколтата и изрази надеждата си, че няма да има проблеми с пеперудата в бъдеще. 


„През определен период от време ще се появяват такива вредители и болести по слънчогледа. Това е свързано до голяма степен и с безразборния внос на семена от чужбина, няма кой знае какъв контрол. Вкарват се масово хибриди със съмнителни показатели и качество” – каза още Георгиев. 


По думите му, като изключим появата на ливадната пеперуда, слънчогледът е в добро състояние. „Наблюдава се малко засушаване в последните 2 -3 седмици, но засега реколтата се очертава да бъде добра. Подобно на пшеницата няма да е като миналата година, но ще бъде съвсем прилична и достатъчна” – каза в заключение Галин Георгиев.